Hlavní obsah

Ať žije revoluce! V Havaně si připomněli Fidela Castra, přiletěl i Mugabe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Desetitisíce lidí na náměstí Revoluce v kubánském hlavním městě Havaně uctily památku zesnulého revolučního vůdce Fidela Castra. Nechyběli levicoví vůdci z Latinské Ameriky včetně venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Přiletěl i řecký premiér Alexis Tsipras a kontroverzní zimbabwský prezident Robert Mugabe.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Státníci se loučí s Fidelem CastremVideo: Reuters

 
Článek

„Ať žije revoluce!“ křičel dav, který také skandoval jméno zesnulého „Fidel, Fidel!“. Jeho bratr, prezident Raúl Castro v proslovu na závěr kromě jiného řekl, že Fidel Castro vedl revoluci „obyčejných lidí pro obyčejné lidi“.

Fidel Castro uchvátil v boji moc v roce 1959. Zemřel v pátek ve věku 90 let. Jeho příznivci oceňují, že vrátil Kubu lidem a dal jim kvalitní a bezplatné zdravotnictví a vzdělávání. Kritici poukazují na perzekuce, věznění, mučení i vraždění oponentů.

Proto také na připomínkovém obřadu chyběli západní předáci.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Obřad ukončil projev prezidenta Raúla Castra.

Castro byl zpopelněn hned v sobotu. Ostatky budou převezeny do Santiaga de Cuba na jihovýchodě ostrova, kde Castro začínal revoluci. Pohřeb se uskuteční v neděli na hřbitově Svaté Ifigenie, kde je pohřben i vůdce hnutí za nezávislost Kuby José Martí.

Foto: ČTK/AP

Kadetka sil ministerstva vnitra na Náměstí Revoluce v Havaně

Související téma

Foto: Charles Platiau/Files , Reuters

Fidel Castro

Reklama

Související články

Zemřel Fidel Castro

Ve věku 90 let zemřel vůdce kubánské revoluce a dlouholetý prezident Fidel Castro. Oznámil to v sobotu podle agentury AFP jeho mladší bratr Raúl, který Fidela...

Výběr článků

Načítám