Hlavní obsah

Uprchlí trestanci dostali nářadí v mase, policisté našli jejich prádlo

New York

Američtí policisté zjistili, jak dostali dva uprchlí vězni nářadí, které jim pomohlo k útěku. Podle zdroje CNN jim zřejmě někdo z kompliců propašoval náčiní k vyřezání děr do větracích šachet v mase. Po uprchlých trestancích, osmačtyřicetiletém Richardu Mattovi a čtyřiatřicetiletém Davidu Sweatovi, policie pátrá marně přes dva týdny.

Foto: Reuters

Vrazi Richard Matt a David Sweat

Článek

Oba utekli v noci z 5. na 6. června z věznice Clinton na severu státu New York u kanadských hranic. Podařilo se jim prokopat tunel z cely, přejít po můstku ve výši šestého patra a uniknout přes kolektory, mezi nimiž prorazili otvory. Podle vyšetřovatelů museli mít k dispozici elektrické nářadí. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé podle zdroje CNN dospěli k závěru, že nástroje potřebné k vyřezání děr do ocelové konstrukce potrubí, které odsouzeným vrahům posloužilo k úniku, se možná do jejich rukou dostalo ukryté v mase.

Policie nyní řeší, zda jim je nezprostředkovala vězeňská instruktorka v krejčovské dílně Joyce Mitchellová, která je obviněná z napomáhání k útěku. Byla s oběma smluvena, že na ně bude po útěku čekat s vozem, na poslední chvíli se však nervově zhroutila, zamířila k lékaři a odtud do rukou policie. Uprchlíci proto museli vymyslet náhradní variantu útěku.

Mitchellové, která měla s jedním nebo oběma z nich sexuální poměr a dohodla se s nimi na vraždě svého manžela, hrozí až osm let vězení. V souvislosti s útěkem byl suspendován rovněž jeden z dozorců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE:Cesta kterou unikly američtí vězniVideo: Reuters

Policisté našli prádlo vězně

Policisté pátrající po dvojici nebezpečných vrahů narazili na stopu zhruba 30 kilometrů od věznice.

V lovecké chatě ve venkovské oblasti západně od obce Dannemora našli vězeňské prádlo s DNA uprchlých vězňů. Když majitel v sobotu chatu kontroloval, zjistil, že v ní někdo je. Jakmile začal křičet, utekla z ní nejméně jedna osoba. Policisté pak v chatě našli i zbytky jídla.

Pátrání po muži v oblasti ale komplikuje extrémně náročný terén. Nasazeny byly proto stovky mužů. Newyorský senátor Chuck Schumer ale varoval v televizi ABC: „Je to nejblíž, kdy se k němu za jedenáct dní dostali, ale mají pořád daleko k tomu, aby jej dopadli.“

Oba vrazi se nacházejí na americkém seznamu 15 nejhledanějších uprchlíků. Sweat si odpykával doživotní trest za vraždu zástupce šerifa z roku 2002, Matt dostal doživotí s možností propuštění po 25 letech za únos podnikatele, kterého v roce 1997 zabil a rozporcoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám