Hlavní obsah

Ukradené stradivárky za 100 miliónů se našly v kufru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí vyšetřovatelé nalezli třísetleté stradivárky v hodnotě miliónů dolarů, které byly před týdnem ukradeny houslistovi po koncertu v Milwaukee ve státě Wisconsin. Oznámil to ve čtvrtek na tiskové konferenci starosta Milwaukee Tom Barrett.

Foto: Handout, Reuters

Ukradené třísetleté stradivárky.

Článek

Podle místních médií jsou housle v dobrém stavu. Během vyšetřování loupeže byli zadrženi tři lidé, dva muži a jedna žena. Nástroj se našel v jednom domě v Milwaukee ukrytý v kufru.

Housle má zapůjčeny americký houslista Frank Almond ze symfonického orchestru v Milwaukee. Když šel minulý týden v úterý po koncertu s houslemi ke svému autu u vysoké školy Wisconsin Lutheran College, z blízké dodávky vyběhl pachatel, zneškodnil ho elektrickým paralyzérem a s houslemi odjel. [celá zpráva]

Cenu nástroje z roku 1715 odborníci odhadují na pět miliónů dolarů (asi sto miliónů korun). Je jedním z asi 600 dochovaných houslí, viol a violoncell z dílny věhlasného italského houslaře Antonia Stradivariho. Před americkým virtuosem patřil italskému houslistovi Giuseppu Tartinimu, v 19. století na něm hrál slavný Polák Karol Lipiński.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám