Hlavní obsah

Ukažte, jak mohu nakrmit hladovějící, a udělám to, vyzýval Musk OSN. A dočkal se

– New York

Řekněte mi, jak mohou moje miliardy zastavit hladomor, a já to udělám, vyzval na konci října na Twitteru OSN zakladatel společnosti Tesla Elon Musk. Organizace teď jeho výzvu vyslyšela. Šéf potravinového programu Spojených národů David Beasley Muskovi tweetnul odkaz na další postup. Rozepsaný je dopodrobna. Míč je teď tedy na magnátově straně hřiště.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Majitel Tesly Elon Musk

Článek

„Hladovění je urgentní, bezprecedentní problém; dá se mu předcházet. Žádal jste o jasný plán a otevřený postup. Tady je! Jsme připraveni s vámi a kýmkoliv jiným, kdo to se záchranou životů myslí vážně, jednat,“ napsal Beasley a přidal odkaz na materiál, kde OSN detailně popisuje, jak by s penězi naložila.

Materiál popisuje, jak by potravinový program Spojených národů rozdělil 6,6 miliardy dolarů (146 miliard korun) tak, aby zachránil 42 milionů hladovějících lidí ze 43 zemí.

Uvádí, že 3,5 miliardy dolarů by mělo jít na nákup potravin a jejich distribuci, 2 miliardy na finanční a poukázkovou pomoc v místech, kde fungují obchody, a celkem 1,1 miliardy na logistické a manažerské náklady.

Celý materiál, který OSN zveřejnila v reakci na výzvu Elona Muska, je přístupný ZDE.

Musk svou výzvu směrem k OSN na Twitter napsal v reakci na rozhovor šéfa potravinového programu Spojených národů pro televizi CNN.

V něm Beasley tvrdil, že by utrpení hladovějících mohlo zamezit, kdyby se Musk vzdal 2 procent svého majetku ve prospěch potřebných.

„Pokud Světový potravinový program v tomhle vláknu (na Twitteru) vysvětlí, jak 6 miliard dolarů zastaví hladomor, prodám hned svoje akcie Tesly a udělám to,“ psal Musk, který je jedním z nejbohatších lidí planety. Podle některých hodnocení dokonce nejbohatší.

Akcie prodává. Ale z jiného důvodu

Začátkem listopadu začal Musk akcie skutečně prodávat. Nikoliv však, aby nakrmil hladovějící, ale aby umlčel kritiku. Podle ní se vyhýbá placení daní tím, že své prostředky drží v cenných papírech.

Musk prodal akcie Tesly za 110 miliard

Amerika

Od začátku týdne tak prodal akcie Tesly v celkové hodnotě 6,9 miliardy dolarů (zhruba 152 miliard korun).

Minulý víkend o tomto rozhodnutí nechal hlasovat uživatele Twitteru. Hlasování se zúčastnilo přes 3,5 milionu lidí, zhruba 58 procent se vyslovilo pro prodej akcií.

Zda má majitel Tesly v úmyslu něco z utržených peněz věnovat na podporu hladovějících, nicméně nesdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám