Hlavní obsah

Musk prodal akcie Tesly za 110 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel automobilky Tesla Elon Musk prodal akcie této společnosti v objemu pěti miliard dolarů (110 miliard korun). Učinil tak poté, co většina lidí, kteří sledují jeho vyjádření na Twitteru, mu v anketě odpověděla, že by je měl prodat. Stanice BBC ale upozornila, že část akcií chystal k prodeji ještě před hlasováním.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Majitel Tesly Elon Musk

Článek

Když byl zveřejněn výsledek ankety na Twitteru, v níž 58 % lidí z 3,5 milionu hlasujících odpovědělo, aby akcie prodal, ztratily akcie Tesly za dva dny 16 procent své hodnoty, ve středu však opět rostly.

Trust Elona Muska prodal 3,6 milionu akcií v objemu čtyři miliardy dolarů. Musk rovněž za miliardu dolarů prodal dalších 934 tisíc akcií, na něž získal v roce 2012 od automobilky opci jako součást své odměny, uvedla stanice BBC s odvoláním na regulátora amerického akciového trhu.

Tesla přesune sídlo z Kalifornie do Texasu, oznámil Musk

AutoMoto

Prodej akcií za miliardu dolarů však byl podle dokumentů regulátora proveden podle předem domluveného plánu ze září, tedy dávno před jeho dotazem na veřejnost, zda je má prodat. Prodej akcií trustu ale plánovaný nebyl.

Musk od společnosti nedostává mzdu, nýbrž opce na akcie. Tyto akcie plánoval prodat, což byl podle něj jediný způsob, jak osobně zaplatit daně. Z celkové částky pěti miliard dolarů půjde 1,1 miliardy na úhradu daní z akciových opcí.

V sobotu Musk zveřejnil na Twitteru dotaz, zda má prodat deset procent akcií Tesly, které vlastní. V textu uvedl: „Budu se řídit výsledky tohoto průzkumu, ať bude jakýkoli.“

Elon Musk se rozešel s přítelkyní Grimes

Koktejl

Hodnota Tesly se odhaduje na bilion dolarů (22 bilionů korun). Po výše uvedené transakci zůstává Muskovi zhruba 167 milionů akcií. Podle údajů z června byl Musk s podílem 17 procent největším akcionářem Tesly.

Časopis Forbes uvádí, že padesátiletý Elon Musk je nejbohatším mužem světa, hodnota jeho majetku činí zhruba 282 miliard dolarů (6,2 bilionu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám