Hlavní obsah

Tu smlouvu vám neukážu, říkal Trump. Přitom s ní mával tak, že ji šlo přečíst

– Washington/Ciudad de México

Americký prezident Donald Trump v úterý před novináři trval na tom, že dohoda s Mexikem o migrantech je tajná a že ji nikomu neukáže, přitom ale papírem mával před objektivy tak „šikovně”, že nebyl problém z ní leccos přečíst. Ze smlouvy, která má zastavit proud migrantů výměnou za nezavedení cla na zboží z Mexika, už přitom dříve zveřejnili mexičtí představitelé některé body.

Foto: Leah Millis, Reuters

Donald Trump drží kopii dohody s Mexikem

Článek

Trump nezveřejnil žádné detaily z dohody, která zabránila zavedení cel na mexické zboží. Mával s ní však tak vehementně před novináři, že ji několikrát vyfotografoval fotograf agentury Reuters. Na záběrech byly čitelné některé body.

V textu se například píše o lhůtě 45 dnů dané Mexiku: „Mexická vláda podnikne podle svých zákonů všechny nutné kroky, aby dohoda vstoupila v platnost ... do 45 dnů.”  Píše se v ní také, že se uplatní „regionální přístup ke sdílení zátěže při zpracovávání požadavků migrantů na status uprchlíků.“

Potvrdilo se tak, že Mexiko musí splnit podmínky dohody do 45 dnů, jinak Trump cla uvalí a bude je zvyšovat. Mexiko souhlasilo, že bude řídit proud migrantů ze středoamerických zemí. Mimo jiné nasadí 6000 příslušníků Národní gardy na hranice s Guatemalou, odkud do Mexika přicházejí.

Bezpečná země

Mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard v úterý oznámil, že souhlasí se 45denní lhůtou, během níž se má ukázat, zda je posílení ochrany hranice efektivní. Pokud ne, Mexiko by souhlasilo s tím, že uprchlíci ze Střední Ameriky budou podávat žádost o azyl už v Mexiku, protože se Mexiko stane bezpečnou zemí, což dosud odmítalo.

Ebrard dodal, že Američané chtěli, aby se Mexiko okamžitě stalo bezpečnou zemí, ale v tom neuspěly: „Chtěli podepsat něco úplně jiného.”

„Pravidlo o bezpečné třetí zemi by bylo (na Mexiko) aplikováno, jestliže selžeme,“ řekl Ebrard v úterý večer. „Souhlasili jsme s tím,“ dodal. Následně by se pak změnil migrační zákon.

Ebrard také řekl, že zátěž z migrace by měly sdílet i další latinskoamerické země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám