Hlavní obsah

Trumpův pomocník byl zatčen a obviněn, že působil jako agent cizího státu

Washington

Miliardář a dlouholetý pomocník bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Thomas Barrack byl v úterý zatčen v Los Angeles na základě obvinění, že pracoval jako agent cizího státu, informovala stanice BBC. Barrack, který působil jako přední Trumpův poradce v průběhu prezidentské kampaně v roce 2016, čelí obvinění, že během ní i poté nezákonně prosazoval zájmy Spojených arabských emirátů (SAE).

Foto: Erin Scott, Reuters

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

Zakladatel mezinárodní investiční firmy Colony Capital Thomas Barrack byl obviněn ze spiknutí, maření spravedlnosti a také z toho, že během výslechu v roce 2019 poskytl Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) několik nepravdivých prohlášení.

Barrack podle obvinění například v květnu roku 2016 dostal do Trumpova projevu výroky oslavující Spojené arabské emiráty. Návrh projevu byl údajně nejdříve zaslán občanovi Emirátů, aby ho předal představitelům ve své vlasti. Muži se také údajně dohodli, že budou prosazovat na post amerického velvyslance ve Spojených arabských emirátech takové kandidáty, které upřednostňovalo Abú Zabí.

Zároveň s Barrackem byl obviněn také další Američan a občan Spojených arabských emirátů, který podle žalobců působil jako prostředník vládců blízkovýchodní země.

Trump je lhář, o úniku e-mailů demokratů věděl, řekl pod přísahou Cohen

Amerika

Barrack tak rozšířil řady Trumpových trestně stíhaných poradců. Mezi nimi figuruje Paul Manafort, který řídil exprezidentovu kampaň, nebo někdejší Trumpův právník Michael Cohen.

Šéf Trumpovy volební kampaně Manafort dostal další trest vězení

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám