Hlavní obsah

Šéf Trumpovy volební kampaně Manafort dostal další trest vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý šéf volebního štábu prezidenta Donalda Trumpa 69letý Paul Manafort byl ve středu odsouzen na šest let a jeden měsíc. Už minulý týden byl v jiné kauze odsouzen na 47 měsíců. Část trestů si odpyká souběžně, takže se mu trest prodlouží o 43 měsíce na 7,5 roku.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Paul Manafort na archivním snímku

Článek

Manafort byl ve středu odsouzen okresním soudem ve Washingtonu za spiknutí a ovlivňování svědků. Před vynesením verdiktu dal najevo lítost.

„Lituji, čeho jsem se dopustil, a všech aktivit, kvůli kterým tady dnes jsme,“ řekl z kolečkového křesla a požádal soudkyni Amy Jacksonovou, která ho mohla poslat za mříže na deset let, o shovívavost. Žádal ji, aby mu nepřidávala další trest k tomu, co dostal minulý týden za daňové a bankovní podvody. Ve Virginii přitom vyvázl ještě dobře, dostal 47 měsíců, ačkoli mu hrozilo až 24 let.

Soudkyně Jacksonová řekla, že 30 měsíců z nového trestu poběží souběžně s výkonem trestu z jiného procesu, takže stráví za mřížemi celkem 7,5 roku, z toho ze současného verdiktu to bude přibližně 3,5 roku.

Spiknutí a ovlivňování svědků odhalil zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller, když pátral po možném ruském vměšování do amerických voleb. Manafort se k němu přiznal.

Žádný z Manafortových případů nesouvisí s Trumpovou prezidentskou kampaní.

Reklama

Výběr článků

Načítám