Hlavní obsah

Trumpa v republikánských primárkách vyzve Nikki Haleyová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá americká velvyslankyně při OSN a bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová se bude ucházet o republikánskou nominaci pro prezidentské volby v roce 2024. V primárkách Republikánské strany se postaví proti exprezidentovi Donaldu Trumpovi. Agentuře Reuters to sdělil zdroj z okolí Haleyové.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Nikki Haleyová

Článek

Jednapadesátiletá Haleyová je dcerou dvou indických imigrantů. Kromě politické kariéry má za sebou vedení úspěšného obchodu s oblečením na venkově v Jižní Karolíně.

Pokud republikánskou nominaci získá, bude první ženou a prvním člověkem jiné než bílé pleti, kterého strana postavila jako kandidáta.

Jako velvyslankyně při OSN v letech 2017 a 2018 sloužila Haleyová pod Trumpovou administrativou. Vůči exprezidentovi se několikrát vymezila, svá prohlášení však později mírnila s tím, že Trump má v Republikánské straně důležitou roli.

Ačkoliv průzkumy v jednotlivých státech jí zatím přisuzují jen jednocifernou podporu, Haleyová si v politických kruzích vydobyla reputaci jako kandidátka, která je schopná zvítězit navzdory pravděpodobnosti, píše Reuters.

Válku na Ukrajině bych ukončil během 24 hodin, chvástá se Trump

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám