Hlavní obsah

Trump zuří, fotbalová liga nebude nutit hráče stát při hymně

New York/Washington

Národní fotbalová liga (NFL) nebude trestat hráče amerického fotbalu, kteří nebudou stát při americké hymně na úvod zápasu. Jen je k tomu vyzve, pravil ve středu komisař ligy Roger Goodell. To okamžitě pobouřilo amerického prezidenta Donalda Trumpa, jenž má pifku na hráče, kteří si při hymně klekají, aby uctili černošské oběti policejního násilí.

Foto: Paul Childs, Reuters

Hráči týmu amerického fotbalu Jacksonville Jaguars klečí ve Wembley.

Článek

„Jsme přesvědčeni, že by každý měl při hymně stát,“ řekl ve středu Goodell po druhém dni setkání s majiteli klubů a zástupci hráčů v New Yorku. „Chceme, aby naši hráči stáli, budeme je povzbuzovat, aby stáli.“

Pokud tak neučiní, nemíní je za to trestat: „Hráči nechtějí být vůči vlajce neuctiví, ale chápou, jak je to interpretováno. Proto se zabýváme těmito tématy.“ Podle něj se NFL má věnovat sportu, a ne se plést do politiky.

NFL tak nenásledovala basketbalovou NBA, která suspenduje hráče, jestliže nestojí během hymny.

Trump byl verdiktem pobouřen. „NFL se rozhodla, že nebude nutit hráče stát při naší národní hymně. Absolutní ztráta respektu k naší velké zemi!“ Prezident se za tento výrok na Twitteru dočkal převážně negativních komentářů a poznámek, že stát při hymně nutí jen diktatury.

K jednání NFL pak Trump podotkl: „Příliš moc řečí, nedostatek akce. Vstaňte při hymně.“

Goodall podle BBC od propuknutí sporu před několika týdny s Trumpem nehovořil.

Poprvé při hymně nestál quaterback Colin Kaepernick při zápase před sezónou 2016. Tehdy ještě nepoklekl, ale jen nevstal. Typické gesto přišlo později. Zdůvodnil je tím, že to udělal kvůli policejní brutalitě vůči Afroameričanům. Od té doby jej mnozí následovali.

V neděli podal Kaepernick stížnost, že nemůže získat smlouvu v lize kvůli svému postoji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám