Hlavní obsah

Trump své policejní foto zpeněžil, nemá na něj ale autorská práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký exprezident Donald Trump v sobě nezapřel byznysmena a svou policejní fotografii proměnil v obchodní artikl hned poté, co se minulý týden vydal úřadům ve státě Georgie. Na prodeji hrnků, triček, čepic a dalších suvenýrů s jeho zamračeným portrétem by ale nakonec kvůli vlastnictví autorských práv mohl paradoxně vydělat úřad šerifa, nikoliv bývalý šéf Bílého domu.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Suvenýry s policejním portrétem Donalda Trumpa

Článek

Na možné kuriózní rozuzlení poukázalo několik právních expertů, upozornil list The New York Times a další americká média. Obecně platí, že vlastníkem autorských práv k fotografii je ten, kdo ji pořídil, nikoli ten, kdo je na snímku zachycen.

Ve federálních trestních případech vláda USA autorská práva na policejní fotografie uplatňovat nemůže, takže jejich použití je volné. Jenže pro procesy na státní a regionální úrovni - což je i případ obvinění ze snahy ovlivnit výsledek voleb v Georgii - toto ale neplatí, upozornila například stanice MSNBC.

Autorská práva k Trumpovu portrétu by tak v tomto případě měla patřit úřadu šerifa v okrese Fulton. Ten shodou okolností peníze opravdu potřebuje, na nedostatek peněz si nedávno stěžoval v souvislosti s neutěšenými podmínkami panujícími v tamní věznici.

„Rozhodnutí, zda se úřad šerifa v okrese Fulton bude domáhat svých autorských práv, je zcela na něm,“ podotkla Betsy Rosenblattová z právnické fakulty Case Western Reserve University v Clevelandu. Dodala, že to sama nepovažuje za příliš pravděpodobné.

Web Politico podotkl, že exprezidentova kampaň od zveřejnění snímku vydělala více než sedm milionů dolarů (přes 158 milionů Kč), přičemž nejdůležitější položkou měly být právě suvenýry se zmíněným portrétem.

Pošlete pár dolarů a tričko je vaše. Trump kapitalizuje své zatčení

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám