Hlavní obsah

Trump se nemá k uplatňování protiruských sankcí, stěžují si senátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bílý dům nijak nepokročil v uplatnění nových protiruských sankcí, přestože od jejich schválení v Kongresu již uplynuly více než dva měsíce. V dopisu adresovaném prezidentovi to podle televize ABC napsali republikánský senátor John McCain a jeho demokratický kolega Ben Cardin.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Zpoždění zpochybňuje ochotu vlády sankční zákon respektovat,“ uvádí se v dopisu.

Prezident Donald Trump zákon nepříliš ochotně podepsal 2. srpna, když předtím sankce velkou většinou odhlasovaly obě komory Kongresu. Vláda měla do 1. října oznámit, kterých ruských institucí a jednotlivců se mají sankce týkat. Nic takového se ale podle televize ABC zatím nestalo.

„Nelze říct, že by Bílý dům začal vůči Rusku utahovat šrouby,“ řekl americké televizi nejmenovaný činitel Kongresu. „Šrouby jsme jim dodali, ale utahování ještě nezačalo,“ dodal.

Nezodpovědný Bílý dům

McCain a Cardin, dva hlavní zahraničněpolitičtí experti Senátu, v dopisu označili přístup Trumpovy vlády k sankcím za nezodpovědný. Kabinet podle nich navíc „nepodnikl žádné diplomatické kroky k tomu, aby evropské spojence zapojil do úsilí o zvýšení tlaku na Moskvu“.

Senátoři upozornili, že váhavost Bílého domu se netýká jen sankcí proti Rusku, ale i proti Íránu a Severní Koreji, které byly vyhlášeny souběžně. I termín jejich spuštění už minul.

Reklama

Výběr článků

Načítám