Hlavní obsah

Biden vyčetl Trumpovi nedostatek odvahy k zastavení útoku na Kapitol

– Washington

Joe Biden vyčetl svému předchůdci v úřadu amerického prezidenta, že se nepokusil zastavit loňský útok davu svých stoupenců na sídlo Kongresu Spojených států. „Donald Trump neměl odvahu jednat,“ uvedl Biden podle agentury AP s tím, že v Kapitolu se mezitím odehrávalo „středověké peklo“.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Biden během sobotního projevu při návštěvě polské Varšavy

Článek

„Tři hodiny poražený bývalý prezident Spojených států sledoval, jak se to všechno děje, zatímco pohodlně seděl v soukromé jídelně vedle Oválné pracovny,“ řekl Biden ve videoprojevu na konferenci organizace černošských příslušníků v orgánech činných v trestním řízení.

„Stateční policisté byli vystaveni tříhodinovému středověkému peklu, kapala z nich krev, obklopeni krveprolitím, tváří v tvář šílenému davu, který uvěřil lžím poraženého prezidenta,“ pokračoval Biden s tím, že Trumpovi v kritický okamžik chyběla odvaha jednat.

Trumpova exporadce Bannona uznali vinným z pohrdání Kongresem

Zahraniční

Trumpovi příznivci vtrhli do sídla Kongresu ve Washingtonu 6. ledna 2021, aby zabránili zákonodárcům ve formálním potvrzení vítězství demokrata Bidena v prezidentských volbách z listopadu 2020.

Vyšetřovací výbor těchto událostí se při svém zatím posledním veřejném slyšení minulý týden snažil co nejvíce přiblížit Trumpovo chování během 187minutového úseku 6. ledna 2021.

Takový čas uplynul od projevu na shromáždění u Bílého domu, v němž Trump vyzval své příznivce k pochodu k nedalekému Kapitolu, do zveřejnění videa, ve kterém prezident svým stoupencům řekl, aby místo opustili. Násilnosti přitom začínaly už v době, kdy Trump zakončoval svůj proslov opakující nepodložený příběh o „ukradeném“ vítězství v předešlých prezidentských volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám