Hlavní obsah

Trump povolil církvím politickou činnost, věřící prý byli umlčováni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek podepsal exekutivní příkaz, který ruší zákaz politických aktivit církví a náboženských organizací. Podle dosavadních pravidel se nesměly zapojovat do politického dění, protože by přišly o výhodu osvobození od daní.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Nedovolíme, aby věřící byli napříště obelhávání a umlčováni,“ komentoval prezident své nařízení.

Podle zákona z roku 1954 se nesměly americké organizace osvobozené od daňové povinnosti zapojovat do politických kampaní a otevřeně podporovat kandidáty ve volbách. Nesměly takové osoby ani finančně podporovat.

Ke zrušení příslušného zákona by prezident potřeboval souhlas Kongresu. Podle právních expertů ale může záležitost vyřešit i tím, že vládu exekutivním příkazem pověří zákaz politických aktivit ignorovat.

Podají žalobu

Trumpův příkaz rovněž částečně ruší regulační nařízení, která postihovala pracovníky církevních organizací bojujících proti potratům. Dekret ale neobsahuje ustanovení, které by vládním úředníkům umožnilo odmítnout služby homosexuálům s odkazem na své náboženské přesvědčení. Tohoto kroku se americké organizace na ochranu lidských práv obávaly.

Vlivná Americké unie občanských práv (ACLU) se přesto vůči Trumpově rozhodnutí ohradila. Oznámila, že proti exekutivnímu příkazu prezidenta podá žalobu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám