Hlavní obsah

Trump podle vězeňského záznamu váží 97,5 kg, lidé to mají za vtip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pochybnosti a vtipkování vyvolala v médiích a na sociálních sítích informace zveřejněná věznicí v americké Atlantě, podle níž exprezident USA Donald Trump váží 97,5 kilogramu. Je to totiž o více než 13 kilogramů nižší hmotnost, než jakou uvedli lékaři Bílého domu v roce 2020 po jeho poslední preventivní prohlídce v úřadu.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

Údaj se objevil ve vězeňském záznamu vydaném poté, co se Trump vydal úřadům amerického státu Georgia, kde společně s dalšími 18 lidmi čelí obviněním z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb. V dokumentu je také uvedena výška 190 centimetrů. Mnozí komentátoři podotýkají, že uvedené hodnoty jsou podobné jako u některých profesionálních hráčů amerického fotbalu nebo jako výška a váha boxera Muhammada Aliho v dobách jeho největší slávy.

„Jestli má Donald Trump 98 kilo… tak já jsem chodil s (herečkou) Halle Berryovou,“ komentoval tvrzení někdejší politik a spolupracovník televize CNN Bakari Sellers. „On prostě nedokáže přestat lhát. O všem!“ reagoval zase ve svém podcastu The News Agents bývalý reportér televize BBC Lewis Goodall.

Údaje uvedené věznicí podle všeho nejsou výsledkem měření na místě, podle agentury AFP je dodal samotný obviněný. Televize ABC News zase s odvoláním na nejmenovaného exprezidentova poradce uvádí, že údaje byly nahlášeny předem v zájmu urychlení úředního procesu.

Lékaři Bílého domu během Trumpova úřadování uváděli výrazně vyšší údaje o jeho hmotnosti, přičemž v poslední zprávě z června 2020 to bylo bezmála 111 kilogramů. „Že by Donald Trump, kterého málokdy vidíme při fyzické aktivitě a který se netají zálibou v hamburgerech a sodovkách, zhubl o více než deset kilo?“ napsala AFP.

Deník The Washington Post zase upozorňuje, že nesrovnalosti se objevují také u Trumpových spoluobviněných a že není jasné, kde se údaje o jejich výšce či hmotnosti vzaly. V případě někdejšího Trumpova právníka Rudyho Giulianiho nejdříve vězeňský záznam uváděl necelých 81 kilogramů a 175 centimetrů, načež se údaje bez vysvětlení změnily na 104 kilogramů a 180 centimetrů.

Pošlete pár dolarů a tričko je vaše. Trump kapitalizuje své zatčení

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám