Hlavní obsah

Trump: Když budu zvolen, budeme vyšetřovat Bidena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký prezident Donald Trump řekl, že v případě svého opětovného zvolení prezidentem jmenuje zvláštního prokurátora, který bude vyšetřovat současného prezidenta Joea Bidena. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Amr Alfiky, Reuters

Bývalý americký prezident Donald Trump během úterního projevu v Bedminsteru

Článek

Proti němu vznesené federální obvinění v kauze neoprávněného přechovávání utajovaných dokumentů označil za „odporné zneužití moci“ a „zásah do voleb“. Podle agentury AFP tak učinil v projevu ke svým příznivcům v New Jersey. Přicestoval tam v úterý večer místního času z Miami, kde u soudu prohlásil, že se cítí nevinný ve všech 37 bodech obžaloby.

Federální prokurátoři minulý týden vznesli obžalobu o 37 bodech v návaznosti na vyšetřování okolností, za kterých Trump po odchodu z funkce v roce 2021 přechovával v krabicích ve svém floridském sídle tisíce vládních dokumentů včetně těch podléhajících utajení. Jedná se o vůbec první federální obvinění exprezidenta USA.

„Je to vměšování do voleb,“ řekl ke svému federálnímu obvinění Trump, který se v roce 2024 chystá opět ucházet o prezidentský úřad. Svého nástupce v úřadu Bidena před stovkami svým přívrženců obvinil ze „zkorumpovanosti“ a útoku na svého „hlavního politického protivníka“.

Trump také prohlásil, že má právo prohledávat krabice a třídit z nich osobní záznamy od vládních dokumentů. Podle agentury AP tak nastínil, jakým směrem se bude v případu ubírat jeho obhajoba.

Uvedl také, že neměl možnost prohlédnout si všechny materiály předané z Bílého domu předtím, než agenti FBI loni prohledali jeho rezidenci Mar-a-Lago.

Biden, Trump a ti druzí. Kandidátů do Bílého domu začalo přibývat

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám