Hlavní obsah

Trump označil impeachment za převrat, který má lid zbavit moci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump v úterý na Twitteru označil proces impeachmentu za puč proti němu. Cílem ústavní žaloby, kterou vyvolali opoziční demokraté kvůli tlaku na ukrajinského prezidenta, aby vyšetřoval působení Joea Bidena a jeho syna Huntera na Ukrajině, je zbavit americký lid jeho moci a svobod, tvrdí Trump.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„S tím, jak se každým dnem dozvídám více a více, docházím k závěru, že se nejedná o impeachment, ale že je to puč, jehož cílem je zbavit lid moci, jeho hlasu, jeho svobody, jeho druhého dodatku (ústavní právo Američanů nosit zbraň, pozn. red.), náboženství, ozbrojených sil, hraniční zdi a jeho práv, které jim jako občanům Spojených států amerických dal Bůh,” napsal americký prezident na Twitteru.

Proces impeachmentu pak označil na Twitteru za „největší hon na čarodějnice v historii ze země“. Tato slova Trump doprovodil záběry demokratů požadujících vyšetření prezidentových aktivit.

O puči mluvil Trump už v dubnu, kdy na výročním setkání Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA) řekl ke zprávě zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera o možném ruském vměšování do amerických voleb: „Pokusili se o puč, ale moc to nevyšlo.“

Svým tónem aktuální výroky připomínají reakce na předchozí vyšetřování, které označil za hon na čarodějnice a obtěžování prezidenta, uvedl list USA Today.

Trumpovo vyjádření přišlo den poté, co předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová schválila vyšetřování k možnému odvolání prezidenta.

Harrisová: Trumpův účet by se měl zrušit

Demokratická senátorka Kamala Harrisová, která také usiluje o nominaci do prezidentských voleb, po zveřejnění posledních prezidentových tweetů řekla CNN, že by měl být Trumpův twitterový účet zrušen: „Když se podíváte na to, co dnes tweetoval o whistleblowerovi, jsem přesvědčena, že na základě toho i všeho dalšího, co jsme viděli dříve včetně útoků na členy Kongresu, by měl být jeho twitterový účet zrušen. Je hodně důkazů naznačujících, že je ve slovním projevu nezodpovědný způsobem, který by mohl poškodit lidi, takže by mu mělo být odebráno privilegium používat těchto slov tímto způsobem.“

Trump v pondělních tweetech naznačil, že by měl být za zradu stíhán předseda sněmovního výboru pro zpravodajské služby Adam Schiff, protože podle něj zveličoval některé části jeho rozhovoru se Zelenským. Stěžoval si také, že je oběť špionských praktik.

Trump tlačil na Ukrajinu, aby našla špínu na Bidena

Demokraté minulý týden formálně zahájili proceduru impeachmentu, která může vést k sesazení hlavy státu v reakci na Trumpův telefonát s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Demokraté Trumpa podezírají, že se snažil prostřednictvím nátlaku na Kyjev poškodit Joea Bidena, který je jeho možným sokem v amerických prezidentských volbách příští rok.

Trump přiznal, že se s ukrajinským prezidentem bavil o Bidenovi a jeho synovi

Evropa

Trump hrozil Zelenskému, že neschválí vojenskou pomoc pro Ukrajinu, a současně opakovaně naléhal, aby vyšetřil působení Joea Bidena na Ukrajině. Bývalý americký viceprezident za vlády Baracka Obamy odmítal poskytnout pomoc Ukrajině, dokud nebude odvolán generální prokurátor Viktor Šokin, který nebojoval s korupcí. Trump však naznačuje, že pravým důvodem bylo zabránit vyšetřování působení plynařské firmy Burisma, kde pracoval Bidenův syn Hunter. Firma ale ve skutečnosti nakonec vyšetřována byla.

Biden se nesnažil chránit syna, tvrdí bývalý ukrajinský ministr

Evropa

Od zahájení procedury ústavní žaloby americký prezident slovní útoky stupňuje. Nejmenovaného pracovníka tajných služeb, který na obsah telefonátu upozornil, Trump několikrát obvinil ze špionáže a velezrady. Dodal, že se „pokoušejí zjistit jeho identitu“.

Zatímco puč je násilné svržení vlády a převzetí moci ve státě, takzvaný impeachment má oporu v americké ústavě, připomněla agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám