Hlavní obsah

Trump odmítl ocenit zesnulého senátora McCaina, který ho kritizoval

– Washington

Americký prezident Donald Trump odmítl ocenit život a působení zesnulého republikánského senátora Johna McCaina v oficiálním prohlášení Bílého domu. Píše o tom deník The Washington Post (WP) s odvoláním na současné i bývalé poradce v Bílém domě. Trump svým poradcům sdělil, že místo takového prohlášení dává přednost krátkému tweetu k sobotnímu úmrtí jeho ostrého kritika.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Zesnulý senátor John McCain.

Článek

Trumpova mluvčí Sarah Sandersová a personální šéf Bílého domu John Kelly údajně prosazovali oficiální uznání McCaina, kterého označili za hrdinu. Sandersová dokonce o víkendu pro Trumpa připravila konečné znění textu příslušného prohlášení. To ale nakonec zveřejněno nebylo.

Trump tak pouze na Twitteru zveřejnil krátkou neosobní zprávu, v níž vyjádřil soustrast rodině senátora za stát Arizona.

Bývalý mluvčí Trumpova právnického týmu Mark Corallo označil podle WP Trumpovu reakci na úmrtí McCaina za příšernou. Od amerického prezidenta se podle Coralla v takovou chvíli očekává, že bude hovořit o skonu opravdového amerického hrdiny.

Trump neměl McCaina rád

Trump před časem mimo jiné řekl, že McCain není žádný válečný hrdina, a s odkazem na období, které senátor strávil v zajetí, uvedl, že má rád lidi, kteří se do zajetí nedostali.

Americká CNN s odvoláním na rodinné přátele uvedla, že McCain nechtěl Trumpa na svém pohřbu.

Na McCaina prezident útočil, když hlasoval jinak, než si Trump přál. Naopak, když umožnil v Senátu projednat zrušení zdravotní péče Obamacare, hned o něm mluvil jako o hrdinovi, který neváhal přijít  hlasovat i nemocný. [celá zpráva] Jakmile se však senátor obrátil proti Trumpovi, nebral si prezident servítky.

McCain tento přístup Trumpa zmínil ve svých pamětech, kde současného amerického prezidenta nešetřil. [celá zpráva]

McCain byl během války ve Vietnamu válečným zajatcem a v roce 2008 neúspěšně kandidoval v amerických prezidentských volbách. O víkendu pak prohrál boj s agresivní formou rakoviny mozku. Platil za jednoho z nejrespektovanějších členů Kongresu a experta na zahraniční, bezpečnostní a obrannou politiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám