Hlavní obsah

Trump musí zaplatit 400 tisíc dolarů za neúspěšnou žalobu proti The New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Spojených států Donald Trump, který se o křeslo nejvyšší hlavy státu letos znovu uchází, musí deníku The New York Times (NYT) a třem jeho redaktorům zaplatit bezmála 400 tisíc dolarů (téměř 9 milionů Kč) za právní a soudní poplatky, které vznikly při jeho neúspěšné žalobě. V pátek to Trumpovi nařídil soud, upozornily servery Business Insider a BBC.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

Trump v roce 2021 zažaloval NYT a tři jeho novináře za to, že se s jeho neteří Marry Trumpovou spikli, aby získali přístup k jeho daňovým záznamům pro sérii článků věnujících se financím tehdejšího prezidenta USA, připomněl Business Insider.

Noviny sérii článků publikovaly v roce 2018 a kromě toho, že vzbudily velký zájem u veřejnosti, byli za ně deník a jeho autoři oceněni také Pulitzerovou cenou.

Soudce Robert Reed ze státního nejvyššího soudu na Manhattanu loni v květnu Trumpovu žalobu zamítl s tím, že právní systém „už dlouho uznává, že reportéři mají právo zapojit se do legálních a běžných zpravodajských aktivit“, napsal server BBC.

Až nyní však soudce vyčíslil přesnou částku, kterou Trump v důsledku své prohry u soudu novinám a redaktorům dluží: 392 638,69 dolaru. To neušlo pozornosti Susane Craigové, jedné z žalovaných novinářek, která se pod články podepsala. Soudní dokument nařizující Trumpovi zaplatit dlužnou částku sdílela na sociální síti X.

Trump v souvislosti s tímto případem podal také samostatnou žalobu na svou neteř, kterou se soud stále zabývá. Americký exprezident ve své žalobě viní Mary Trumpovou z porušení důvěrnosti, když NYT poskytla informace o Trumpových daňových záznamech.

Donald Trump není způsobilý pro prezidentský úřad, řekl soud v Coloradu

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám