Hlavní obsah

Prokurátorka navrhla, aby začal proces s Trumpem v říjnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atlanta
Aktualizováno

Bývalý americký prezident Donald Trump zamířil ve čtvrtek do věznice v okrese Fulton County v americké Georgii, kde se vydal úřadům. Trump ve státě čelí obvinění kvůli snaze zvrátit svou porážku v prezidentských volbách na podzim roku 2020. Tamní prokurátorka navrhla, aby proces s Trumpem a dalšími obviněnými začal 23. října.

Živě: Donald Trump odjíždí do vězení v GeorgiiVideo: Reuters

 
Článek

„Věříte tomu? Ve čtvrtek mířím do Atlanty v Georgii, abych byl ZATČEN,“ napsal Trump na své sociální síti Truth (Pravda) v pondělí krátce poté, co se dozvěděl, že jeho kauce byla stanovena na 200 tisíc dolarů (4,4 milionu korun).

Ještě před Trumpem se začali úřadům v Georgii vydávat další obvinění, kterých je včetně bývalého šéfa Bílého domu 19. Ve středu do věznice zamířil mimo jiné bývalý newyorský starosta a Trumpův právník Rudy Giuliani. Ten společně s Trumpem čelí nejvíce obviněním, z 41 případů se obou mužů týká 13.

Prokurátorka Fani Willisová chce, aby proces s Trumpem začal 4. března 2024. Obviněné viní ze zločinného spolčení s cílem zvrátit Trumpovu volební porážku v roce 2020. 

V Georgii ve volbách před třemi lety prohrál Trump se současným prezidentem Joem Bidenem o necelých 12 tisíc hlasů. Porážku nikdy neuznal a Georgia byla jedním ze států, kde tlačil na místní činitele, aby do potvrzování výsledků zasáhli.

Konec VIP zacházení. Trump se musí hlásit policii přímo ve věznici

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám