Hlavní obsah

Konec VIP zacházení. Trump se musí hlásit policii přímo ve věznici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atlanta

Nikoli do soudní budovy, ale přímo do věznice s mizernou pověstí se má přijít policii přihlásit Donald Trump na základě pondělního obvinění z vydírání a pokusu ilegálně zvrátit výsledky voleb. Zda si jej také vyfotografují do kriminální databáze, zůstává zatím otevřené.

Foto: Profimedia.cz

Věznice Fulton County Jail na okraji Atlanty. Sem se má přijít policii vydat Donald Trump

Článek

„Předpokládám, že bychom dodrželi běžný úřední postup, bez ohledu na to, o koho se jedná (…) A fotografování budeme mít připravené,“ vyjádřil se pro list New York Post šerif okresu Fulton v Georgii Pat Labat začátkem srpna, tedy jen několik dní předtím, než bylo v pondělí proti bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi vzneseno v pořadí již čtvrté obvinění z celé řady trestných činů.

Protože se má jednat o činy související s pokusem ovlivnit výsledky prezidentských voleb v Georgii, obvinění vynesla velká porota v tomto jižním federálním státě. Místně příslušnou oblastí k Trumpově případu je právě fultonský okres.

„Běžný úřední postup“ zmíněný šerifem Labatem znamená, že u obviněného poté, co se přihlásí úřadům, provedou osobní prohlídku, odeberou mu otisky prstů, dotyčný bude vyfotografován zepředu a z profilu pro účely policejní databáze a bude mu oficiálně sděleno obvinění, ke kterému se pak může vyjádřit. Zatímco s odběrem otisků prstů už Trump z předchozích obvinění zkušenost má, fotografie do databáze kriminálníků by byla novinkou.

Trump byl obviněn ve čtvrtém případu, nyní ve státu Georgia

Evropa

Jak americká média podotýkají, v tomto případě by u Trumpa - který se jinak rád ukazuje kamerám - nešlo o portrét, po němž by exprezident zrovna toužil. Zda k tomu ale skutečně dojde, není jisté, neboť samotný šerif připustil, že „změny v proceduře jsou možné“.

Běžné zacházení nebude úplně běžné, tvrdí experti

Nové bude pravděpodobně také místo, kam se Trump a dalších 18 spoluobviněných má přijít přihlásit. Zatímco v předchozích kauzách to byly soudní budovy, tentokrát mluvčí Labatova úřadu sdělil, že se všichni včetně Trumpa mají dostavit do okresní věznice Fulton County Jail na okraji Atlanty. Čas na to mají do 25. srpna.

Byť prostředí věznice i policejní portrét by jistě v Trumpových problémech se zákonem představovaly velký symbolický posun, řada lidí z praxe pochybuje o tom, že exprezidentovi by se opravdu dostalo zacházení jako běžným obviněným.

„Určitě si ho tam nenechají (…) Budou s ním jednat v rukavičkách, protože je to bývalý prezident,“ vyjádřila svůj názor pro BBC Keisha Steedová, advokátka z Atlanty, která v minulosti zastupovala řadu obviněných ve Fultonském okrese. „A zatímco Trump pak spokojeně odjede, naši klienti hnijí za mřížemi celé měsíce,“ dodala advokátka.

Podle údajů Americké unie pro občanské svobody (ACLU) čekají nyní ve Fultonské okresní věznici ve vazbě stovky lidí na zahájení procesu více než tři měsíce. Většinou se jedná o chudší osoby, které si nemohou dovolit zaplatit kauci na dočasné propuštění. V nápravném zařízení, původně určeném pro 1300 vězňů, v současnosti nuceně pobývá asi 3000 lidí.

Jednotní republikáni. Ani čtvrté Trumpovo obvinění nic nemění na jeho podpoře uvnitř strany

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám