Hlavní obsah

Trump hájil policistu, který v Milwaukee zastřelil černocha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v úterý v Milwaukee hájil zastřelení černocha policistou, které podle něho bylo zřejmě oprávněné. Incident, jenž o víkendu vyvolal ve městě na Středozápadě násilné nepokoje, vedl k vyhlášení zákazu nočního vycházení. V noci na středu ale panoval v Milwaukee klid, Trumpa podle agentury Reuters přivítaly zhruba dvě desítky poklidných odpůrců.

Foto: Gerald Herbert, ČTK/AP

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump

Článek

"Musíme se řídit zákony, jinak přijdeme o svou zemi," řekl Trump v debatě televize Fox News bezprostředně poté, co se sešel s představiteli místní policie.

Republikánský kandidát, který se i v minulých podobně kontroverzních případech postavil na stranu bezpečnostních složek, prohlásil, že existují jasné důkazy ospravedlňující policistův čin. "Zbraň mířila na jeho hlavu a podle všeho byla připravena vystřelit," prohlásil magnát usilující o vstup do Bílého domu.

Situaci v Milwaukee vyhrotila událost, při níž hlídka během silniční kontroly zastavovala auto se dvěma muži, kteří ale neuposlechli výzvy a věnovali se "podezřelé činnosti". Po střelbě se ukázalo, že mrtvým je třiadvacetiletý černoch s dlouhým trestním rejstříkem. Měl u sebe střelnou zbraň s 23 náboji, jež byla v březnu ukradena.

Požádal černošské voliče o podporu

Trump v Milwaukee rovněž dosud nejhlasitěji žádal o podporu černošské voliče, kteří stojí podle průzkumů spíše na straně jeho demokratické sokyně Hillary Clintonové.

"Žádám o hlas každého Afroameričana bojujícího o živobytí v naší společnosti, který chce jinou a daleko lepší budoucnost," řekl Trump v projevu ve městě West Bend nedaleko Milwaukee.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Clintonová podle něho svými výroky cílí pouze na hlasy černochů, ale o jejich budoucnost jí vůbec nejde. Odpůrce imigrace Trump jim naproti tomu slíbil pracovní místa, která jim za jeho vlády již nebudou brát přistěhovalci.

Reklama

Výběr článků

Načítám