Hlavní obsah

Trump filipínskému prezidentovi mezi řečí řekl, kde má dvě jaderné ponorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump minulý měsíc v telefonickém rozhovoru svůj filipínský protějšek Rodriga Duterteho zpravil o tom, že Spojené státy vyslaly k severokorejskému pobřeží dvě jaderné ponorky. Vyplývá to z přepisu hovoru, který získal deník The New York Times. Pravost dokumentu následně potvrdil Bílý dům.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Máme tam velkou palebnou sílu. Máme tam dvě ponorky – nejlepší na světě. Máme tam jaderné ponorky. Ne že bychom je ale chtěli použít,“ řekl Trump Dutertemu, když byla řeč o Severní Koreji.

O jejím lídrovi se vyjádřil jako o „šílenci s jaderným arzenálem“. KLDR podle amerického prezidenta sice má palebnou sílu, ale nemá raketové nosiče.

Pentagon o poloze americký ponorek ze strategických důvodů běžně neinformuje, už v dubnu ale uvedl, že ke břehům Severní Koreji pluje ponorka Michigan. Ta podle oficiálních informací není vyzbrojena jadernými zbraněmi, zato disponuje 154 střelami Tomahawk s plochou dráhou letu.

Byly to právě střely Tomahawk, kterými Američané 7. dubna zaútočili na syrskou leteckou základnu, z níž měl být veden útok chemickými zbraněmi na Chán Šajchún. Ponorka Michigan se připojila k letadlové lodi USS Carl Vinson s doprovodem. [celá zpráva]

Foto: Ezra Acayan/File Photo, Reuters

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Která je ta druhá ponorka, o níž Trump říkal Dutertemu, ani jak je vyzbrojena, není známo. Podle serveru Business Insider by mohlo jít o USS Cheyenne, která rovněž nedisponuje jaderným arzenálem.

Ponorky jsou tou vůbec nejvíce utajovanou složkou amerického jaderného arzenálu. Jejich poloha je tajena i před nejvyššími armádními veliteli. O tom, kde se zrovna nacházejí, vědí jen jejich kapitáni a posádka. Jedná se o jakousi pojistku. I kdyby se nepříteli nějakým způsobem podařilo vyřadit jaderné zbraně na souši, ponorky by mohly vést útok samy.

Reklama

Výběr článků

Načítám