Hlavní obsah

Kontroverzní raper West oznámil další kandidaturu na amerického prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký raper Ye West (před změnou jména známý jako Kanye West) v pátek oznámil kandidaturu na amerického prezidenta ve volbách v roce 2024. O prezidentský post se neúspěšně ucházel už v roce 2020 jako nezávislý kandidát. V poslední době jej provází řada kontroverzí – kvůli antisemitským vyjádřením s ním ukončily spolupráci firmy Adidas, Gap či Balenciaga.

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Ye West, před změnou jména známý jako Kanye West

Článek

Kandidaturu ohlásil na sociálních sítích zveřejněním příspěvků s logem „Ye24“. Uvedl, že nabídl bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi, jenž se také bude o zvolení ucházet, aby kandidovali spolu. Trump by ale byl na místě viceprezidenta.

„Nejvíc Trumpa rozčílilo, že jsem ho požádal, aby byl mým viceprezidentem,“ prohlásil West ve videu zveřejněném na Twitteru.

V říjnu Instagram Westovi zablokoval účet poté, co zveřejnil příspěvek s antisemitským vyzněním. Podobně pak postupoval na Twitteru, kde o účet kvůli antisemitskému tweetu přišel záhy také. Raper se bránil tvrzením, že Afroameričané jsou také Židé a že proto nemůže být antisemita. Později s Westem ukončily spolupráci módní značky Balenciaga, Adidas či Gap. Opustil ho také agent a právní zástupci.

Adidasu prudce klesá zisk. Na vině je i antisemita Kanye West

Ekonomika

Elon Musk v pondělí rozhodl o obnovení Westova účtu na Twitteru, a proto mohl zpěvák prostřednictvím platformy vlastněné Muskem kandidaturu ohlásit. Instagram rapera nadále blokuje.

Ye West v minulých prezidentských volbách v roce 2020 kandidoval pouze ve 12 státech. V ostatních nesplnil pravidla pro zařazení na kandidátní listiny. Dohromady v celých volbách získal pouze 70 tisíc hlasů. Šanci uspět nemá zřejmě ani tentokrát, kromě přízně voličů mu chybí i podpora jedné ze dvou nejsilnějších stran, Republikánské a Demokratické strany, jejichž kandidáti mají jako jediní reálné šance zvítězit v prezidentských volbách.

Zatím kandidaturu deklarovali pouze West a Trump. Současný prezident Joe Biden ale v minulosti avizoval, že se bude ucházet o znovuzvolení. Konečné rozhodnutí se chystá oznámit začátkem příštího roku.

Od kandidáta Trumpa se dárci odtahují

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám