Hlavní obsah

Texaský guvernér posílá na protest migranty do Washingtonu a New Yorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na autobusové nádraží na newyorském Manhattanu v pátek přijel první autobus s migranty z Texasu. Poslal ho tam texaský republikánský guvernér Greg Abbott, který běžence převážně z Venezuely, Kuby a Nikaraguy už měsíce vyváží do Washingtonu jako formu politického protestu. Na migranty po vyložení nečekají zástupci úřadů, ale starají se o ně dobrovolníci, napsala agentura Reuters.

Foto: Ted Hesson, Reuters

Migranty přivezl autobus z Texasu do Washingtonu.

Článek

"Doufám, že naplní svůj slib a uvítá všechny migranty s otevřenou náručí, aby si naše přeplněná příhraniční města ulevila," vzkázal v prohlášení Abbott starostovi New Yorku Erikovi Adamsovi. Starostův mluvčí v pátek v reakci na příjezd autobusu uvedl, že Abbott "zneužívá lidské bytosti jako politické pěšáky", a Abbottovy kroky označil za "odpornou a trapnou skvrnu na tváři státu Texas". Adams kritizoval Abbottovu politiku už v uplynulých týdnech, protože někteří z migrantů z Washingtonu se přemisťují do New Yorku a zaplňují tamní ubytovny pro lidi bez domova.

Abbottovy kroky následoval i jiný republikánský guvernér, Doug Ducey z Arizony, který do Washingtonu už vypravil autobusy s celkem asi 1000 lidmi.

Abbott, který se v listopadových volbách bude ucházet o třetí funkční období guvernéra Texasu, poslal od dubna v autobusech do Washingtonu přes 6000 migrantů. Nelíbí se mu totiž imigrační politika prezidenta Joea Bidena, která je vstřícnější než migrační politika jeho předchůdce Donalda Trumpa.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Migranti ve Washingtonu

Americký ministr obrany Lloyd Austin v pátek podle agentury AP zamítl žádost Washingtonu o vyslání národní gardy na pomoc s přepravou a přijímáním migrantů. Zástupce ministerstva anonymně uvedl, že Federální agentura pro mimořádné události vyčlenila prostředky na jídlo a ubytování pro migranty a že peníze jsou dostačující pomocí.

Podle rozhlasové stanice NPR začal Abbott migranty do Washingtonu posílat v souvislosti se snahou prezidenta Bidena zrušit takzvané Nařízení 42, které platí od března 2020 a na jehož základě mohou americké úřady okamžitě vracet migranty z americko-mexické hranice se zdůvodněním ochrany zdraví. Opatření bylo zavedeno kvůli šíření koronaviru na začátku pandemie covidu-19. Proti jeho zrušení se ale postavil i federální soudce.

Jen několik ulic od budovy Kapitolu v hlavním městě autobusy s migranty vítají pracovníci neziskových organizací a dobrovolníci, kteří jim nabízejí jídlo a hygienické potřeby a pomáhají jim se zorientovat, popsala v reportáži NPR. "Bylo to šílené, protože oni je prostě nechávali na ulici," popsal příjezd prvních autobusů Abel Núňez, ředitel organizace CARECEN pro pomoc migrantům. "Pro spoustu těch migrantů to byl odvoz zadarmo, protože jejich cílová destinace bylo beztak východní pobřeží. Ale někteří jsou velmi zmatení," uvedl Núňez.

Autobusy do Washingtonu přijíždějí šest dní v týdnu, někdy je jich i více za den.

Foto: Go Nakamura, Reuters

Migranti natupují na mexicko-americké hranici do autobusu, který je převeze do Washingtonu

Reklama

Výběr článků

Načítám