Hlavní obsah

Test na koronavirus bude přímo v roušce, hlásí vynálezci

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákazu koronavirem by v budoucnu mohly zjišťovat nové roušky, které podle zjištění inženýrů z Massachusettského technologického institutu (MIT) a Harvardovy univerzity zhruba do 90 minut určí, zda je jejich nositel nakažen koronavirem SARS-CoV-2. V úterý o tom informoval deník The Jerusalem Post.

Foto: Massachusetts Institute of Technology

Respirátory s integrovaným testem na přítomnost koronaviru vyvinuté v Massachusettském technologickém institutu

Článek

Roušky jsou vybaveny drobnými jednorázovými senzory, které vědci nazývají Specific High-sensitivity Enzymatic Reporter unLOCKing (SHERLOCK).

James Collins z MIT začal  přenosná čidla vyvíjet už před lety, aby pomohl diagnostikovat viry ebola a zika.

Spolehlivé jako PCR

Senzory vysušené mrazem obklopuje vrstva vody, která se uvolní v okamžiku, kdy uživatel stiskne tlačítko a vyšle signál, že chce být testován.

Jakmile suché složky nasáknou vodou, analyzují nashromážděné kapičky z dechu a začnou je testovat na přítomnost covidu.

Peter Nguyen, výzkumný pracovník Harvardovy univerzity a jeden z hlavních autorů výzkumu, potvrdil, že test je stejně spolehlivý jako vysoce citlivé PCR testy a zároveň stejně rychlý jako antigenní testy používané pro nezdlouhavou analýzu přítomnosti koronaviru.

Přesný a levný

Test je tak přesný, že dokáže rozlišit i různé mutace, upozornil Business Insider.

Celé zařízení je navíc levné – prototyp stál pět dolarů (asi 108 korun) a podoba pro komerční využití by se mohla vyrábět ještě levněji.

Reklama

Výběr článků

Načítám