Hlavní obsah

Taylor Swift vyzvala k účasti ve volbách, odezva je obrovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taylor Swift, jedna z největších popových ikon dnešní doby, vyprodává stadiony po celém světě. Její hlas je natolik silný, že by možná mohla ovlivnit výsledek amerických prezidentských voleb. Po její výzvě se do voleb zaregistrovalo 35 tisíc nových voličů.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Taylor Swift

Článek

Na událost upozorňuje americké National Public Radio (NPR). Minulé úterý zveřejnila zpěvačka na svém instagramovém profilu příspěvek se vzkazem, ve kterém vyzvala svých 272 milionů sledujících, aby se zaregistrovali k volbám.

„Měla jsem to štěstí, že jsem vás v poslední době na svých amerických koncertech viděla tolik. Slyšela jsem, jak zvedáte své hlasy, a vím, jakou mají sílu. Ujistěte se, že jste připraveni je použít v našich letošních volbách!“ vzkázala na svém profilu.

Samotná její výzva nebyla mířena na podporu konkrétní strany. Prezidentské volby se ve Spojených státech budou konat příští rok.

Webová stránka Vote.org, na kterou své fanoušky nasměrovala, poté podle svých statistik zaznamenala více než 35 tisíc registrací a 1226% nárůst návštěvnosti během hodiny po zveřejnění příspěvku.

Provozovatelé stránky uvedli, že 35 252 nových registrací v Národní den registrace voličů bylo nejvíce od roku 2020. Počet registrovaných osmnáctiletých byl oproti minulému roku více než dvojnásobný.

Protože ve Spojených státech nemají volební právo všichni, ale jen ti, kteří se zaregistrují do databáze voličů, vznikl Národní den registrace voličů, který má vytvářet široké povědomí o možnostech registrace voličů.

Fanoušci se budou klonit spíš k demokratům

Ačkoli Taylor Swift dlouhá léta vystupovala čistě apoliticky, v roce 2018 se vyjádřila ke kongresovým volbám v Tennessee ve prospěch demokratických kandidátů.

„Vždy jsem volila a budu volit podle toho, který kandidát bude chránit a bojovat za lidská práva, která si podle mého názoru v této zemi všichni zasloužíme,“ uvedla tehdy poukazujíc na to, že republikánská kandidátka Marsha Blackburnová se postavila proti schválení zákona o násilí na ženách nebo proti manželství stejnopohlavních párů.

Očekává se, že mladí voliči, kteří reagovali na zpěvaččinu výzvu, se budou přiklánět spíš k progresivním, demokratickým kandidátům.

Taylor Swift letos započala dvouleté celosvětové turné Eras, které by se po svém zakončení v příštím roce mohlo stát nejvýdělečnějším koncertním turné v historii.

Mezi její nejznámější hity patří písně You Belong With Me, Shake it Off nebo Blank Space, které mají na platformě Youtube miliardy přehrání.

Koncerty Taylor Swift v Seattlu vyvolaly seismickou aktivitu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám