Hlavní obsah

Syrský prezident se musí za své zločiny zodpovídat, tvrdí Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejsem žádným obdivovatelem Bašára Asada, tvrdí americký prezident Donald Trump. Před novináři v Bílém domě zároveň řekl, že syrský prezident se musí za své „hrozné” zločiny zodpovídat.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Nejsem žádným Asadovým obdivovatelem. Samozřejmě si myslím, že to, co této zemi (Sýrii) a lidstvu udělal, je strašné. (...) Nejsem někdo, kdo se na to bude dívat a nechá ho odejít po tom, co se snažil udělat a co mnohokrát udělal,” řekl podle agentury AFP Trump na společné tiskové konferenci s libanonským premiérem Saadem Harírím.

Šéf Bílého domu po jednání s Harírím při této příležitosti také ocenil úsilí Libanonu ochránit své hranice před Islámským státem a dalšími radikálními skupinami, které se snaží v této blízkovýchodní zemi získat opěrné body. V této souvislosti také Bejrútu slíbil další pomoc Spojených států.

„Americká podpora může pomoci zajistit, aby libanonská armáda byla jediným obráncem, kterého Libanon potřebuje,” prohlásil podle agentury Reuters Trump.

Prezident USA před novináři rovněž označil za hrozbu pro celý Blízký východ militantní šíitské hnutí Hizballáh. „Hizballáh je hrozbou pro libanonský stát, pro libanonský lid a pro celý region,” řekl. „Tato skupina rozšiřuje svůj vojenský arzenál a hrozí rozpoutáním nového konfliktu s Izraelem,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám