Hlavní obsah

Syn amerického prezidenta Hunter Biden čelí dalším obviněním, tentokrát kvůli daním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syn amerického prezidenta Hunter Biden čelí několika dalším obviněním. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž se týkají daňových deliktů, především nezaplacení 1,4 milionu dolarů (31,6 milionu korun) na daních. Problémy třiapadesátiletého syna Joea Bidena, který je prvním stíhaným potomkem úřadujícího amerického prezidenta, by se podle médií mohly stát důležitým předmětem prezidentské kampaně v příštím roce, v níž se bude Biden ucházet o znovuzvolení.

Foto: Profimedia.cz

Syn amerického prezidenta Hunter Biden

Článek

Podle amerického ministerstva spravedlnosti byl třiapadesátiletý syn Joea Bidena obviněn ze tří daňových trestných činů a šesti daňových přestupků. Pokud by byl shledán vinným, hrozil by mu trest ve výši až 17 let odnětí svobody. Případ bude mít na starosti soud v Los Angeles.

„Obviněný se zapojil do čtyřletého schématu, jehož cílem bylo nezaplatit nejméně 1,4 milionu dolarů na federálních daních, které si sám vyměřil a které dlužil za daňové roky 2016 až 2019,“ uvádí se v obžalobě, na kterou odkazuje agentura Reuters.

Podle obžaloby místo toho utrácel obrovské částky „za drogy, doprovod a přítelkyně, luxusní hotely a pronájem nemovitostí, exotická auta, oblečení a další věci osobní povahy“, včetně více než 70 tisíc dolarů (asi 1,6 milionu dolarů) na drogovou rehabilitaci.

V obžalobě se dále uvádí, že Hunter Biden „bohatě vydělával“, když působil ve správních radách ukrajinského průmyslového konglomerátu Burisma a čínského soukromého investičního fondu.

Až 17 let za mřížemi

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že vyšetřování Huntera Bidena nadále pokračuje. Právník Bidena juniora se k novým obviněním zatím nevyjádřil.

Už v říjnu Hunter Biden u soudu odmítl vinu poté, co byl obžalován ze tří zločinů spojených s nákupem a držením střelné zbraně v roce 2018. Konkrétně jde o to, že před pěti lety v dotazníku zatajil užívání drog, aby si mohl pořídit revolver. Je rovněž podezřelý, že bral drogy v době, kdy zbraň vlastnil. Podle svých právníků však zákon neporušil.

Dlouhotrvající kauzy kolem prezidentova syna mají mnoho úrovní, od etických otázek ohledně jeho podnikání, přes trestní vyšetřování až po divoké spekulace o zapojení do korupčních aktivit.

Republikánští politici tyto teorie spojují i s hlavou státu, která je lídrem demokratů. Pro taková obvinění však nepředkládají důkazy. Navíc republikánským soupeřem Bidena v prezidentských volbách příští rok nejspíš bude trestně stíhaný a několikrát obviněný exprezident Donald Trump.

Soud obvinil Huntera Bidena ze tří zločinů

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám