Hlavní obsah

Útočník na univerzitě v Las Vegas zastřelil tři lidi, policie ho zabila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Útočník ve středu na Nevadské univerzitě v Las Vegas zastřelil tři lidi, jeden člověk je vážně raněný, uvedla ve čtvrtek policie. Střelec je též mrtvý. Kriminalisté již zahájili vyšetřování. Podle zdrojů agentury AP je z činu podezřelý profesor, který neúspěšně usiloval o pozici vyučujícího na této univerzitě. Výuka ve škole byla do pátku zrušena.

Útočník na univerzitě v Las Vegas zastřelil tři lidi, policie ho zabilaVideo: Reuters

 
Článek

„Podle našeho vyšetřování na místě činu máme tři oběti a jednu další osobu ve vážném stavu v místní nemocnici. Podezřelý z této aktivní střelby rovněž zemřel. Jakmile to bude možné, poskytneme přesné informace,“ napsala policie na síti X.

Policie uvedla, že střelec útočil v areálu Nevadské univerzity v části univerzitního kampusu zvané Beam Hall, která má pět podlaží.

Pohotovost a výzva studentům i učitelům, aby se ukryli, platila celkem 40 minut. Útočník začal střílet ve čtvrtém patře budovy, kde se vyučují ekonomické předměty. Střelec prošel několik pater, než ho při přestřelce před budovou zabili dva členové školní ostrahy, píše AP.

Foto: Steve Marcus, ČTK/AP

Policejní složky míří k budově univerzity

Profesor angličtiny na univerzitě Vincent Perez americkým médiím sdělil, že slyšel sedm nebo osm ran, které vycházely jedna za druhou a nesly se kampusem.

Spolu se studenty se ukryl. „Došlo nám, že je to opravdová střelba a v kampusu je aktivní střelec, který chce někoho zabít“, citoval Pereze server NBC News.

Soustrast vyjadřují i místní politici. Republikánský guvernér Nevady Joe Lombardo požádal lidi na univerzitě, aby sledovali pokyny zasahujících složek. Starostka Las Vegas Carolyn Goodmanová napsala na síti X o „tragické a srdceryvné události“.

V pátek do Las Vegas přijede americký prezident Joe Biden, který měl už před incidentem do oblasti naplánovanou cestu, píše stanice Fox s odkazem na Bílý dům.

Bílý dům krátce po střelbě uvedl, že „vývoj situace velmi bedlivě sleduje“.

„Jen v letošním roce zažila naše země více než 600 případů masové střelby a přibližně 40 tisíc úmrtí v důsledku násilí páchaného střelnými zbraněmi. To není normální a nikdy nesmíme dopustit, aby se to stalo normálním,“ uvedl Biden. Masová střelba je taková, při níž zemřou čtyři lidé nebo více.

Nevadská univerzita zveřejnila první online výstrahu ve středu v 11:54 místního času (20:54 SEČ). Informovala, že se v areálu střílí a nejde o test. Zároveň vyzvala k útěku nebo k vyhledání bezpečného úkrytu. Na zdejší univerzitě je zapsáno přes 30 tisíc studentů, uvedla agentura AP.

Policie přitom připomněla zásadu „Run, hide, fight“, která lidem ohrožovaným střelcem radí, aby utekli, a pokud to nejde, schovali se, a až teprve po vyčerpání této možnosti se pokusili bojovat.

Kampus Nevadské univerzity se nachází jen pár kilometrů od místa masové střelby v roce 2017 na hudebním festivalu Route 91 Harvest, která si vyžádala nejméně 58 mrtvých a stovky zraněných.

Další neslavný rekord v USA. Tolik masových střeleb za rok ještě nikdy nebylo

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám