Hlavní obsah

Strašný Trump a nevýrazná Clintonová. Bloomberg ještě zvažuje vstup do kampaně

– Washington
Právo, Jiří Roškot

Letošní volby prezidenta USA budou možná dramatičtější, než se čekalo. Plán vlastní nezávislé kandidatury totiž oživil exstarosta New Yorku a miliardář Michael Bloomberg (73) a je ochoten do kampaně investovat miliardu dolarů ze svého.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg

Článek

„Dopálený dominancí Trumpa v republikánském poli a znepokojený klopýtáním Clintonové a vzestupem senátora Sanderse na demokratické straně pověřil poradce sestavit plán nezávislé kandidatury,“ napsal deník The New York Times (NYT).

Bloomberg, zakladatel a šéf agentury a mediální skupiny nesoucí jeho jméno, už podnikl i první kroky. Najal si experta, který mu zmapoval, kdy je třeba se nejpozději zapsat na kandidátky ve všech 50 státech, a zadal sondu, jak by ho voliči přijali.

Druhou si nechá udělat po primárkách v New Hampshire 9. února a definitivně se míní rozhodnout počátkem března. To mu má umožnit ještě bez problémů naskočit do „rozjetého vlaku“ kampaně.

Úspěšně řídil New York
Bloomberg se narodil v roce 1942 v Brightonu
1981 vyhozen z firmy Salamon Brothers
1981 založil vlastní zpravodajskou agenturu
2001 úspěšně kandidoval na starostu NY
2005 křeslo obhájil
2008 změnil zákon, aby mohl v roce 2009 vyhrát potřetí

Šanci cítí v tom, že v sobě spojuje to, co propastně rozděluje extrémy – realitního magnáta Trumpa a socialistu Sanderse. Prosadil se jako špičkový byznysmen se styky na Wall Streetu, podle časopisu Forbes byl loni osmým nejmajetnějším člověkem na světě s 41 miliardami dolarů aktiv. A ačkoli vystupoval v minulosti stejně jako Trump jako republikán i demokrat (od roku 2007 je nezávislý), proslul zároveň liberálními sociálními postoji. Je stoupencem práva žen rozhodnout o svém mateřství (interrupce) i zpřísnění kontroly držení zbraní.

Nejdál to dotáhl magnát Perot v roce 1992

Jako starosta osmimiliónového New Yorku (2001–13) inicioval a prosadil další opatření, jež imponují většině Američanů, jako je zákaz kouření v restauracích či zákaz některých zdraví škodlivých potravin, ale hlavně – dokázal na radnici spojit zástupce obou stran.

„Pokud ale nominaci vyhraje Hillary, je natolik představitelkou hlavního proudu, že by Michael neměl šanci,“ soudí Edward Rendell, bývalý předseda Demokratické strany. První anketa agentury AP v Iowě ukázala, že mimo New York o něm lidé vědí málo.

Bloomberg by se mohl stát prvním nezávislým kandidátem zvoleným do Bílého domu. Nejvíc hlasů získal v roce 1992 ropný magnát Ross Perot –18,8 procenta – v trojboji s tehdejším prezidentem Georgem Bushem starším a vítězným Billem Clintonem.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque/Files, Reuters

Prezidenti USA George H. W. Bush, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter (zleva doprava)

Veskrze klidný a tichý Bloomberg však postrádá výbušnost a přitažlivost, která je kořením veřejné komunikace. Právě tím mnohé nespokojené Američany oslovil Trump.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám