Hlavní obsah

Stíhačky odháněly od Obamova vrtulníku letadlo plné marihuany

Los Angeles

Dvě stíhací letadla F-16 musela ve čtvrtek zasáhnout proti malému letadlu, které vlétlo do bezpečnostní zóny okolo vrtulníku amerického prezidenta Baracka Obamy. Informoval o tom mluvčí americké armády Michael Kucharek. Na palubě letadla bylo nalezeno větší množství marihuany.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník s volacím znakem Marine One, který přepravuje amerického prezidenta

Článek

Stíhací stroje vzlétly ze základny v Riverside v Kalifornii, když se poblíž losangeleského mezinárodního letiště dostala do zakázaného leteckého prostoru okolo Obamova vrtulníku jednomotorová Cessna 182.

Letečtí dispečeři se s pilotem čtyřmístného letadla snažili opakovaně navázat kontakt, ale marně. Pilot neodpovídal. Proto vzlétly dva stroje F-16, uvedl list Los Angeles Times.

Foto: Profimedia.cz

Cessna 182 v letu

Posádky stíhaček s pilotem cessny navázaly kontakt a přinutily ho přistát na nejbližším letišti v Long Beach. Tam policie a federální agenti pilota vyslechli. Současně nalezli na palubě cessny asi 18 kilogramů marihuany. Pilot proto skončil ve vazbě. Jeho identita nebyla zveřejněna, neboť se rozběhlo vyšetřování protidrogového, které nechce, aby akce byla v zárodku zmařena. Letadlo bylo kvůli kontrabandu zabaveno.

Incident se stal dopoledne mezi 11:00 (20 SEČ) a 11:30 místního času. Podle tajné služby Obama nebyl ohrožen.

Letadla se nesmí přiblížit do vzdálenosti 16 kilometrů od prezidentského vrtulníku s volacím znakem Marine One. Pilotovi v takovém případě hrozí odejmutí licence.

Obama navštívil Los Angeles, aby získal peníze na volební kampaň pro podzimní prezidentské volby. Z Los Angeles odpoledne odletěl do San Franciska.

Reklama

Výběr článků

Načítám