Hlavní obsah

Stát New York chce rozpustit organizaci držitelů zbraní kvůli vyvádění peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Prokuratura amerického státu New York obvinila vedení mocné lobbistické organizace Národní asociace držitelů zbraní (NRA) z finančních machinací, které vedly k daňovým únikům. Rozsah nezákonného jednání je prý takový, že požaduje NRA rozpustit. Samostatnou žalobu na nadaci NRA podala také prokuratura metropole Washingtonu. NRA to podle stanice BBC označila za nepodložený, předem naplánovaný útok.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Prokurátorka Letitia Jamesové oznamuje žalobu na NRA

Článek

Vrchní žalobkyně státu New York Letitia Jamesová, která je současně newyorskou ministryní spravedlnosti, uvedla, že vedení NRA „využilo milion za milionem z rezerv NRA pro osobní účely”, přičemž porušilo stanovy organizace a státní i federální zákony.

Jamesová jmenovala čtyři obviněné. Vedle šéfa NRA Wayneho LaPierra, jsou to ještě Wilson Phillips, Joshua Powell a John Fraze, kteří „zavedli kulturu sebeodměňování, špatného vedení a nedbalosti při dohledu na NRA, jež se chovala nezákonně, podvodně a utlačovatelsky”.

„Vliv NRA je tak mocný, že tato organizace nepodléhala několik desetiletí kontrole, zatímco si její nejvyšší manažeři posílali miliony do svých kapes,” řekla prokurátorka.

USA odstoupí od smlouvy regulující obchod se zbraněmi

Amerika

”NRA je plná podvodů a špatného zacházení, a proto dnes usilujeme o její rozpuštění, protože žádná organizace nestojí nad zákonem. „Podle ní je rozsah nezákonné činnosti a korupce tak velký, že nezbývá než organizaci rozpustit.

Zdůraznila, že LaPierre byl ústřední postavou, například letěl osmkrát na Bahamy soukromým tryskáčem za peníze z fondu NRA, což přišlo na půl milionu dolarů.

Demokratka Jamesová odmítla, že by obvinění proti RNA, jež je úzce spojená s republikány, byla motivována politicky: „Řídíme se fakty a zákonem. Dospěli jsme k závěru, že NRA sloužila jako prasátko čtyř obviněných.“

Jamesová chce kromě rozpuštění organizace založené v roce 1871 dosáhnout také vrácení milionů zpronevěřených dolarů a zabránit čtyřem vrcholným manažerem NRA, aby mohli usednout v čele jakékoliv další neziskové organizace ve státu New York.

Washington žaluje Nadaci NRA

Vlastní žalobu na NRA podala také prokuratura metropole Washingtonu. Napadla Nadaci NRA, což je charitativní odnož organizace, jejímž účelem je pořádat akce na podporu bezpečného užívání zbraní, sportovní střelby a bezpečnosti při lovu. Podle této žaloby nadace posílala část svého rozpočtu mateřské NRA, aby pokryla útraty jejího vedení.

Rusku Butinovou v USA odsoudili za snahu o proniknutí do asociace držitelů zbraní

Amerika

Žaloba podle Reuters staví demokratku Jamesovou proti největší a nejmocnější zbrojní organizaci v USA, která je velmi úzce navázaná na Republikánskou stranu prezidenta. Mezi konzervativci je totiž NRA opěvována jako hlavní zastánce ústavou daného práva na držení zbraní, zatímco liberálové ji často kritizují, protože podle nich stojí za rozmachem násilností v zemi.

NRA lobbuje proti všem formám kontroly zbraní a tvrdí, že více zbraní mezi lidmi učiní zemi bezpečnější. Je extrémně vlivná, protože má velké prostředky. Ročně podle BBC utratí 250 milionů dolarů, což je více než kolik vydají dohromady všechny organizace podporující větší kontrolu zbraní.

NRA sídlí ve státu Virginia ve městě Fairfax, které leží asi 30 kilometrů od metropole Washingtonu. Registrovaná je však ve státu New York a provádí v něm rovněž většinu svých finančních operací.

Prezident Trump po oznámení žaloby organizaci vyzval, aby se přesunula do Texasu. NRA podporovala v roce 2016 kandidaturu Donalda Trumpa na prezidenta. Do defenzívy ji zahánějí četné střelby na amerických středních a vysokých školách.

Reklama

Výběr článků

Načítám