Hlavní obsah

Spojené státy zpřísní protiruské sankce o dalších 500 firem a osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy v pátek, v předvečer druhého výročí zahájení ruské invaze na Ukrajinu, uvalí sankce na více než 500 firem a osob podporujících ruské válečné angažmá na Ukrajině, uvedl včera v rozhovoru pro agenturu Reuters náměstek amerického ministra financí Wally Adeyemo.

Foto: Profimedia.cz

Wally Adeyemo, archivní foto

Článek

Americký prezident Joe Biden již dříve oznámil, že sankční balík bude rovněž reakcí na smrt ruského opozičního lídra Alexeje Navalného v ruském vězení.

Opatření přijatá ve spolupráci s dalšími zeměmi jsou zaměřena na ruský vojensko-průmyslový komplex a společnosti ve třetích zemích, které Rusku usnadňují přístup k požadovanému zboží, uvedl pro Reuters Adeyemo.

„Zveřejníme stovky sankcí jen tady ve Spojených státech, ale je důležité si s odstupem uvědomit, že tyto kroky nepodniká jen Amerika,“ řekl Adeyemo.

Ohlášený balíček je posledním z tisíců sankčních opatření namířených proti Moskvě, které Spojené státy a jejich spojenci po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 vyhlásili.

Přicházejí v době, kdy se USA a jejich spojenci snaží udržet tlak na Rusko, a to navzdory pochybnostem, zda americký Kongres schválí další bezpečnostní pomoc pro Kyjev, napsala agentura.

Administrativa prezidenta Joea Bidena již vyčerpala peníze, které byly pro Ukrajinu dříve schváleny, a žádost o další prostředky leží ve Sněmovně reprezentantů ovládané republikány.

„Sankce a kontroly vývozu jsou zaměřeny na zpomalení Ruska, aby mu ztížily vedení jím zvolené války na Ukrajině,“ řekl Adeyemo.

Spojené státy obvinily šéfa ruské banky VTB z porušování sankcí

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám