Hlavní obsah

Spojené státy obvinily šéfa ruské banky VTB z porušování sankcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy ve čtvrtek obvinily generálního ředitele ruské státní banky VTB Andreje Kostina a dva jeho spolupracovníky sídlící v USA z porušení sankcí v rámci série donucovacích opatření namířených proti Rusku. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na americké ministerstvo spravedlnosti, které krok oznámilo dva dny před druhým výročím zahájení ruské agrese proti Ukrajině. VTB je druhá největší banka v Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Kostin na snímku z roku 2015

Článek

„Ministerstvo spravedlnosti je více než kdy jindy odhodláno přerušit tok nelegálních finančních prostředků, které pohánějí Putinovu válku, a pohnat k odpovědnosti ty, kteří ji nadále umožňují,“ uvedl v prohlášení americký ministr spravedlnosti Merrick Garland.

Kostin, na kterého Spojené státy uvalily sankce v roce 2018, je podle obžaloby u federálního soudu na Manhattanu obviněn z praní špinavých peněz a porušování sankcí prostřednictvím údržby dvou jachet a domu v letovisku Aspen v Coloradu.

Dva společníci, Vadim Wolfson a Gannon Bond, byli ve Spojených státech zatčeni na základě obvinění, že se podíleli na péči o nemovitosti v Coloradu, přičemž zatajili, že je Kostin vlastní, uvedli představitelé amerického ministerstva spravedlnosti. Kostin, který se pravděpodobně nachází v Rusku, zůstává na svobodě.

USA rozšířily protiruské sankce, na seznam přibyli oligarchové i vysocí úředníci

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám