Hlavní obsah

Špičkový agent FBI jde za mříže, pomáhal ruskému oligarchovi vyhnout se sankcím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na padesát měsíců byl odsouzen bývalý špičkový agent FBI Charles McGonigal, který se v srpnu přiznal k napomáhání při praní peněz, uvedla ve čtvrtek stanice BBC. Pomáhal ruskému oligarchovi Děripaskovi obcházet sankce. Také zatajil, že ještě jako agent dostal 225 milionů od albánského agenta.

Foto: Brendan Mcdermid

Bývalý agent FBI Charles McGonigal přichází k newyorskému soudu

Článek

Před vynesením trestu dal najevo McGonigal lítost nad svými činy, když soudkyni Jennifer Reardenové řekl: „Dopustil jsem se závažného trestného činu, což mi jako bývalému zvláštnímu agentovi FBI způsobuje mimořádnou citovou a fyzickou bolest. Stojím dnes před vámi s pocitem hluboké lítosti.“

Soudkyně podle BBC uvedla, že McGonigal během své kariéry „mimořádně přispěl“ ke kontrarozvědné práci, jeho zločiny však označila za „mimořádně vážné“. V žalobě stálo, že agent „zneužil své schopnosti a svůj vliv, když tajně pracoval pro lidi spojené s hrozbami, před nimiž zemi předtím chránil“.

McGonigal do svého odchodu do výslužby v roce 2018 působil na newyorském oddělení FBI pro kontrašpionáž. Oddělení mělo za úkol vyšetřovat ruské oligarchy.

Pomoc Děripaskovi

Podle žalobců McGonigal a bývalý ruský diplomat Sergej Šestakov porušili americké sankce, když se domluvili, že McGonigal bude poskytovat služby ruskému miliardáři a průmyslníkovi Olegu Děripaskovi, který vlastní mamutí hliníkárnu RUSAL. Měl pomoci vyškrtnutí Děripasky z amerického sankčního seznamu.

Děripaska byl zařazen na sankční seznam v roce 2018 v souvislosti s podezřením ze snah ovlivnit americké prezidentské volby. Dlouho vyplácel peníze šéfovi volební kampaně Donalda Trumpa Paulovi Manafortovi.

McGonigal a Šestakov se také domluvili, že americký agent bude vyšetřovat Děripaskova konkurenta Vladimira Potanina. V srpnu McGonigal přiznal, že opravdu vyšetřoval Potanina s cílem zařadit ho na sankční seznam.

McGonigal byl zatčen letos v lednu. Původně odmítal přiznat vinu. Nakonec se přiznal a taky přiznal, že přijal desetitisíce dolarů od bývalého albánského agenta. Mělo jít o půjčku na podnikání, ale McGonigal příjem peněz neohlásil. Trest v této větvi případu bude vyhlášen v únoru 2024.

Kdo vyškrtl oligarchu Děripasku?

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám