Hlavní obsah

Soud Obamovi zarazil podporu výzkumu kmenových buněk

Washington

Americký soud nižší instance v pondělí zastavil vládní financování výzkumu kmenových buněk, které po svém nástupu do funkce prosadil prezident Barack Obama. Podle soudce to je v rozporu se zákonem zakazujícím ničení lidských embryí, informoval deník The New York Times (NYT).

Článek

S okamžitou platností tak byla pozastavena vládní podpora projektům, při nichž se z embryí získávají kmenové buňky. Výzkum léta brzdil prezident George W. Bush, Obama o vládním financování rozhodl vloni.

Podle soudce Royce Lambetha je výzkum v rozporu se Dickey-Wickerovým zákonným dodatkem schváleným Kongresem v roce 1995. Ten znemožňuje využití peněz daňových poplatníků na jakýkoliv výzkum, při nichž jsou ničena lidská embrya.

NYT uvedl, že vědci napříč USA jsou ztrátou podpory šokováni.

U soudu se proti vládě postavili dva lékaři, kteří pracují s kmenovými buňkami získanými u dospělých jedinců. Tvrdí, že výzkumníci, používající v rozporu se zákonem embrya, škodí jejich kariéře.

Kmenové buňky

Jsou buňky, u kterých ještě nedošlo k diferenciaci a díky tomu tak mají schopnost přeměnit se (diferencovat) na jiný typ buněk. Tato schopnost za běžných okolností umožňuje tělu vytvářet nové buňky a opravovat tak poškozené části tkání a orgánů (krve, kůže, střevní sliznice).

Kmenové buňky navíc mají schopnost vlastní obnovy. Za určitých okolností tak představují v organismu jakousi univerzální zásobu náhradních dílů pro nejrůznější tkáně a orgány.

Zdrojů kmenových buněk je více. Embryonální kmenové buňky se získávají z několik dní starých embryí, vedle toho existují i metody, při kterých dochází k vytvoření kmenových buněk z již specializovaných buněk jedince.

Dá se předpokládat, že se vláda odvolá. Americký list naznačil, že její pozice je ale vratká a spíše než prezidentským výnosem měla podporu výzkumu prosadit v Kongresu.

Reklama

Výběr článků

Načítám