Hlavní obsah

Sněmovna USA vyloučila republikána za podvod na dárce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká Sněmovna reprezentantů vyloučila republikána George Santose poté, co etický výbor popsal jeho kampaň jako podvod na dárce. Stal se teprve šestým vyloučeným členem v dějinách sněmovny.

Foto: Stephanie Scarbrough, ČTK/AP

Republikán George Santos opouští Kapitol poté, co jej americká Sněmovna reprezentantů vyloučila kvůli podvodům na dárce.

Článek

Santosovo méně než roční úřadování od počátku provází nevídaný skandál kolem klamání voličů a dárců během kampaně. Podle sněmovního etického výboru Santosův tým mimo jiné zneužíval volební příspěvky na osobní výdaje. Pro vyloučení politika zvoleného ve státě New York se vyslovila potřebná dvoutřetinová většina zákonodárců.

„Je to šikana,“ bránil se Santos ještě ve čtvrtek na tiskové konferenci u sídla Kongresu. Zprávu etické komise prohlásil za „očerňování“, bezprostředně po jejím zveřejnění však oznámil, že příští rok nehodlá svůj mandát obhajovat.

Problémy kongresmana začaly těsně poté, co byl ve svých 34 letech loni v listopadu zvolen. Newyorský tisk v prosinci přinesl informace o tom, že si vymyslel zásadní části životopisu, s nímž se prezentoval voličům, včetně toho, že absolvoval vysokou školu a pracoval pro renomované banky. Etický výbor krátce nato zahájil vyšetřování jeho kampaně a newyorské úřady Santose postupně obvinily z více než dvou desítek bodů včetně krádeže osobních údajů nebo praní špinavých peněz.

Nemá nárok na penzi, ale může znovu kandidovat

Na začátku listopadu Santos ještě hlasování o vyloučení ze sněmovny ustál, když jej drtivá většina republikánů podpořila, po vydání závěrů etické komise však pro jeho potrestání zvedlo ruku 105 z 221 stranických kolegů. V součtu se členy Demokratické strany návrh na Santosovo vyloučení prošel poměrem 311 hlasů ku 114. Dosavadní zástupce obvodu na jihovýchodě New Yorku byl mandátu zbaven s okamžitou platností.

I po vyloučení ze sněmovny Santosovi zůstávají některé výsady bývalých kongresmanů, jako například přístup do sídla Kongresu. Nemá však nárok na parlamentní penzi, který vzniká až po pěti letech ve funkci. Zdiskreditovaný republikán do sněmovny může znovu kandidovat.

Republikánské problémy

Sněmovní republikánské vedení se za Santose těsně před hlasováním postavilo. Předseda komory Mike Johnson médiím řekl, že bude hlasovat proti návrhu. Santosovo vyloučení mu komplikuje již tak složitou pozici, neboť republikánská většina se ztenčila na 221 mandátů z celkových 435. Santosovo křeslo zůstane prázdné, dokud se v daném obvodu neuspořádají doplňovací volby. Podle analytiků v nich budou mít demokrati značnou šanci posílit svůj sněmovní klub.

Americký chaos. Republikáni jsou v šoku z náhle odvolaného šéfa Sněmovny

Amerika

Ze sněmovny bylo před Santosem za více než 200 let její existence vyloučeno pouze pět členů. Tři politici byli takto potrestáni v roce 1861 za podporu jižanské Konfederace během americké občanské války. Další dvě vyloučení v letech 1981 a 2002 se týkala kongresmanů odsouzených za korupci a jinou finanční trestnou činnost.

Santos zatím souzen nebyl, v souvislosti s předvolební kampaní však čelí více než dvěma desítkám obvinění včetně krádeže osobních údajů nebo praní špinavých peněz. Santos vinu odmítá, dva jeho bývalí spolupracovníci se už ale u soudu přiznali.

Sněmovna USA schválila návrh na odvrácení rozpočtové krize

Amerika

Reklama

Související témata:
George Santos

Výběr článků

Načítám