Hlavní obsah

Knihy vás mohou urazit, varuje univerzita studenty. Hlavně pozor na Orwella a Becketta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Univerzita v Northamptonu varuje dospělé studenty před studiem slavných děl světové literatury. V jednom kurzu čtou třeba texty George Orwella (1984) či držitele Nobelovy ceny Samuela Becketta. Ty mohou být podle univerzitního upozornění „urážlivé a znepokojující“, informoval Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Socha George Orwella

Článek

Román 1984, který se běžně probírá i v ČR už na středních školách, patří mezi nejuznávanější a nejvydávanější díla v dějinách. Podle britské univerzity si ale máme dát pozor. V literárním kurzu se totiž mohou dospělí studenti setkat s tématy jako sex, násilí a zneužívání či se sprostými slovy.

Dystopický román George Orwella z roku 1949 se odehrává ve světě, kde je zakázáno samostatně myslet, číst nepovolené knihy nebo také flirtovat a navazovat erotické vztahy. O všem rozhoduje Strana. Lidé musí papouškovat na masových shromážděních jednu ideologii. Rebelové jsou tvrdě stíháni „ideopolicií“ a nakonec bez milosti „vaporizováni“. Také se neustále přepisují dějiny podle toho, jak se to zrovna vládnoucí elitě hodí.

„Nemyslím si, že kdokoliv ve vysokoškolském věku ještě může být šokován knihou,“ uvedl odborník na Orwella David Taylor. Podle Daily Mailu je varování za hranicí parodie.

Držitel Nobelovy ceny Ishiguro: Autoři se cenzurují, bojí se lynče korektnosti

Kultura

Vedle románu 1984 akademici identifikovali ještě další potenciálně problematické texty, které jsou také součástí výuky a mohly by dospělé studenty univerzity rozrušit - např. Samuel Beckett a jeho Konec hry nebo komiks V For Vendetta od Alana Moorea a Davida Lloyda, dodal Daily Mail.

Beckett byl přitom jedním z největších dramatiků a spisovatelů v dějinách. Irský autor napsal mimo jiné divadelní hry Čekání na Godota, Konec hry nebo Poslední páska či román Jak to je. V roce 1969 mu byla udělena Nobelova cena.

Škola v Northamptonu získala status univerzity teprve v roce 2005 a patří k nejméně prestižním v zemi. V žebříčku je na 101. místě ze 121 škol.

Škvorecký v éře korektnosti. Velký ironik zemřel před 10 lety

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám