Hlavní obsah

Škody po hurikánu i počty obětí stoupají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Pince/Miami

Haiti i státy na jihovýchodě USA se vzpamatovávají z úderu hurikánu Matthew. Na Haiti již evidují tisíc mrtvých, uvedla v pondělí agentura Reuters, v USA počet obětí stoupl na 19.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky hurikánu na HaitiVideo: Reuters

 
Článek

Na Haiti musejí kvůli vysokému počtu obětí mrtvé pohřbívat do hromadných hrobů. V nouzových táborech zůstává 60 000 lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou. Mnozí další trpí nouzí a nedostatkem, protože jsou zničeny infrastruktura i úroda.

„Nejsme daleko od toho, abychom měli milión lidí, kteří urgentně potřebují humanitární pomoc,“ řekl koordinátor pomoci OSN na ostrově Mourad Wahba.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Letecký snímek poničených budov haitském městě Jeremie

Situaci komplikuje cholera, které podlehlo už 13 lidí a desítky dalších jsou jí nakaženy. Nemoc se šíří kvůli nedostatku pitné vody a sanitace. Cholera se šíří hlavně v nejvíce zničeném městě Jeremie na jihu ostrova, které je zdevastováno z 80 procent. Ve městě Port-a-Pimet dopravili do nemocnice několik lidí s cholerou během pouhé hodiny. Panují obavy, aby se nezopakovala situace z roku 2010, kdy si nemoc vyžádala deset tisíc obětí.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Haiťan u základů domu zničeného hurikánem a Blackwell)

Hurikán Matthew udeřil na Haiti v úterý. Vichr, který ho provázel, místy dosahoval rychlosti až 230 kilometrů v hodině. Stovky lidí přišly o život poté, co na ně spadly stromy či zřícené domy nebo se utopili v rozvodněných řekách.

Foto: Dieu Nalio Chery, ČTK/AP

Američtí vojáci vykládají na Haiti pomoc v vrtulníku

Hurikán řádil i v USA

V USA o víkendu hurikán zabil nejméně 19 lidí a způsobil rozsáhlé záplavy pobřežních oblastí. Nejvíce obětí registruje Severní Karolína, kde zemřelo osm lidí, pět osob zahynulo na Floridě a po třech v Georgii a Jižní Karolíně. Několik lidí našlo smrt v zaplavených autech, dalším se staly osudnými pády stromů. Dosud poslední registrovanou obětí je šestašedesátiletý muž v Jižní Karolíně, který zemřel v areálu pečovatelského centra poté, co se s ním převrátilo jeho kolečkové křeslo do vody po přívalovém dešti.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Poničené haitské pobřeží

V Severní Karolíně, kde pokračuje pátrání po nezvěstných, zhoršují situaci záplavy, hladiny řek teprve kulminují. Podle Národní meteorologické služby (NWS) se dají i v pondělí čekat na východě státu „záplavy ohrožující lidské životy“.

Navzdory tomu, že se podařilo obnovit dodávku proudu části z více než 2,2 miliónu obyvatel jihovýchodní části USA, nedokázaly úřady zajistit plnou funkčnost rozvodné sítě do nedělního večera, jak bylo jejich cílem. Bez elektřiny bylo v pondělí nad ránem na 1,5 miliónu lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám