Hlavní obsah

Škodlivý kouř z požárů v Kalifornii se dostane nad Evropu

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalifornie

Požáry v americké Kalifornii zničily už téměř 400 tisíc hektarů porostu a zemřelo při nich nejméně šest lidí. Kouřové mraky, které jsou viditelné hlavně nad Spojenými státy a Kanadou, obsahují také jedovatý oxid uhelnatý, který se může šířit až do Evropy.

Postup škodlivého mraku z kalifornských požárů nad EvropuVideo: NASA

 
Článek

Mraky se šíří převážně nad USA a Kanadou, ale podle serveru severe-weather.eu se rozšířily také nad severním Atlantikem a tlačí se směrem k Evropě. Server upozorňuje, že v Evropě sice už nemusí být viditelné žádné mraky, ale částice oxidu uhelnatého mohou „dosáhnout velkých vzdáleností“.

Foto: NASA

Postup škodlivého mraku z Kalifornie přes severní Atlantik nad Evropu na předpovědním modelu NASA

V letošní sezoně začaly kalifornské požáry dříve než obvykle. Zpravidla jsou k vidění až v září. Prezident hasičského sboru v Kalifornii Tim Edwards řekl, že letošní požáry kvůli tomu budou horší než v předchozích letech.

Kalifornie se změnila v ohnivé peklo

Amerika

Většina požárů vzniká tzv. suchými bouřkami, které často doprovází blesky, ale jen velice málo deště. Především v suchých oblastech jsou tak velmi nebezpečné. Boj s ohnivým živlem navíc komplikuje také silný vítr.

Foto: Nic Coury, ČTK/AP

Mraky obsahují stopy oxidu uhelnatého

Americký prezident Donald Trump označil požáry v Kalifornii za velkou katastrofu, vyhlásil stav nouze a uvolnil federální pomoc. S téměř šesti stovkami lesních požárů bojuje přes 14 tisíc hasičů, tisíce lidí pak oheň vyhnal z domů. Shořely také vzácné sekvoje v místním národním parku.

Foto: Shmuel Thler, ČTK/AP

Kalifornii sužují lesní požáry

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám