Hlavní obsah

Americký senior ubodal šestiletého chlapce, protože byl Palestinec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po ubodání šestiletého chlapce a těžkém zranění jeho matky byl muž z amerického státu Illinois obviněn z vraždy a zločinů z nenávisti. Jednasedmdesátiletý Joseph Czuba podle vyšetřovatelů zaútočil poblíž Chicaga na své nájemníky, muslimy palestinského původu, pod vlivem aktuálního konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Až donedávna měl přitom muž s rodinou velmi přátelské vztahy.

Jednasedmdesátiletý Američan zabil šestiletého palestinského chlapce.Video: Reuters

 
Článek

Rodina pocházející z palestinského města Bajtúnjá na Západním břehu Jordánu žila v USA už dvanáct let, v podnájmu u Czuby byla poslední dva roky. Domácí podle svědků neměl s rodinou žádné předchozí spory.

„Podle otce dítěte dokonce pro chlapce dříve postavil stromový dům, nechal ho plavat v provizorním bazénu a přinesl mu hračky,“ řekl podle agentury AP Ahmed Rehab, šéf místní pobočky neziskové organizace Rada pro americko-islámské vztahy.

Matka chlapce proto neměla důvod být podezřívavá, když jim domácí zaklepal na dveře.

Dítě zemřelo, matka v kritickém stavu

„Když otevřela dveře, vtrhl dovnitř a začal ji dusit a pokusil se ji bodnout. Dokázala zaběhnout do koupelny a zavolat tísňovou linku. Ale než vyšla, našel a ubodal její šestileté dítě. Všechno se to seběhlo během několika sekund,“ vylíčil Rehab s odvoláním na informace od postižené rodiny.

Czuba zaútočil podle kriminalistů na své nájemníky vojenským nožem s 18 centimetrů dlouhou čepelí.

Když policisté dorazili na místo činu, seděl Czuba na trávníku před budovou s pořezanou tváří. Pobodaný chlapec s matkou leželi v ložnici. Incident se odehrál v sobotu večer v obci Plainfield jižně od Chicaga.

Malý chlapec, který oslavil šesté narozeniny teprve před několika týdny, později podlehl bodným zraněním v nemocnici. Jeho matka, která utrpěla více než tucet bodných ran, je v kritickém stavu, ale podle lékařů zřejmě přežije.

Biden: Američané musí odmítnout islamofobii

Czuba byl už obviněn z vraždy prvního stupně, z pokusu o vraždu prvního stupně, zločinů z nenávisti a těžkého napadení.

„Podle zjištění vyšetřovatelů se obě oběti tohoto brutálního útoku staly terčem podezřelého kvůli své muslimské víře a kvůli pokračujícímu konfliktu na Blízkém východě zahrnujícím Hamás a Izraelce,“ oznámil úřad šerifa okrsku Will. Zatčený muž měl podle stanice ABC News před soudem poprvé stanout v pondělí.

Na případ reagoval i americký prezident Joe Biden, který řekl, že je zločinem šokovaný a znechucený.

„Takový příšerný zločin z nenávisti nemá v Americe žádné místo. Popírá to všechny naše základní hodnoty jako nebát se toho, jak se modlíme, čemu věříme a kdo jsme. Jako Američané se musíme spojit a odmítnout islamofobii a všechny formy fanatismu a nenávisti,“ vzkázal šéf Bílého domu.

USA chtějí koridor do Egypta pro civilisty z Pásma Gazy

Blízký a Střední východ

Erdogan obvinil USA, že poslaly loď k Izraeli, aby zmasakrovala Gazu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám