Hlavní obsah

Senátorské primárky v USA prokázaly nechuť k válce v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký senátor za demokraty Joseph Lieberman, jednoznačný zastánce vojenského zásahu v Iráku, překvapivě prohrál primární volby o své znovuzvolení ve státě Connecticut. Po sečtení hlasů získal jen 48 procenta, zatímco jeho konkurent, politicky dosud neznámý podnikatel Ned Lamont 52 procenta. Lieberman již svou porážku uznal a oznámil, že se o senátorské křeslo bude ucházet jako nezávislý.

Článek

Pozorovatelé považují tento výsledek za jasný důkaz, že válka v Iráku se mezi Američany stává značně nepopulární. Čtyřiašedesátiletý Lieberman byl senátorem za tento stát již třikrát po sobě, čtvrtou kandidaturu za svou stranu však nyní prohrál. Vrcholem jeho dosavadní kariéry byla kandidatura na úřad viceprezidenta ve volbách roku 2000. Ačkoli Lieberman je přesvědčeným demokratem, osobně Bushovu politiku intervence v Iráku podporoval.

Milionář Lamont zaujal k válce v Iráku odmítavý postoj a kritizoval Liebermana z "přílišné blízkosti k Bushovi". Primárky měly prokázat, který z obou kandidátů demokratické strany má větší šanci na úspěch proti republikánskému uchazeči o senátorské křeslo za Connecticut.

Lieberman uznal svou porážku v primárkách a oznámil, že se o zvolení bude ucházet jako nezávislý. "Budu vždycky postupovat podle toho, co podle mého názoru bude pro stát a národ nejsprávnější, bez ohledu na to, jaké politické důsledky to pro mě může mít," prohlásil před svými přívrženci.

Irák: klíč k volbám do Kongresu

Vše nasvědčuje tomu, že Irák se stane hlavním tématem voleb do Kongresu, stanovených na listopad. Pozorovatelé již spekulují, že by obě parlamentní komory opět mohli ovládnout dosud opoziční demokraté. Ti kritizují politiku prezidenta George Bushe, podporovanou nynější republikánskou většinou v Kongresu.

"Tyto primárky by se vůbec nemusely konat, kdyby nebylo Iráku," napsal k tomu deník The New York Times. "Ve snaze tvářit se nadstranicky se Lieberman stal užitečným pomocníkem Bushovy administrativy, zatímco prezident se snaží využít války proti terorismu jako omluvu pro uskutečňované radikální změny domácí politiky," míní list.

Reklama

Související témata:

Související články

USA chtějí posílit jednotky v Bagdádu

Spojené státy jsou připraveny rozmístit v Bagdádu další vojáky, aby v boji proti povstalcům pomohly irácké vládě zvládnout zhoršující se bezpečnostní situaci...

Výbuchy v Bagdádu zabily přes dvacet lidí

Při sérii bombových útoků v Bagdádu v úterý zahynuli nejméně dvacet čtyři lidé. Dalších 75 jich bylo zraněno. Nejhorší byly útoky na tržišti, kde zemřelo deset...

Výběr článků

Načítám