Hlavní obsah

Senátní zpravodajský výbor odmítl Trumpovo tvrzení o odposlouchávání Obamou

– Washington

Tomu, že by exprezident Barack Obama dal loni odposlouchávat svého nástupce Donalda Trump, nic nenasvědčuje. Ve čtvrtek k tomu závěru dospěl výbor amerického Senátu pro zpravodajské služby. Obamu ze sledování nařkl Trump, aniž by své tvrzení jakkoliv podložil. Proti jeho výroku se vymezilo už několik kongresmanů z Trumpovy Republikánské strany.

Foto: Reuters

Prezidenti Donald Trump a Barack Obama

Článek

Senátní výbor vedený republikánem Richardem Burrem nenašel sebemenší náznaky, že by byl Trump ve svém ústředí Trump Tower v New Yorku v říjnu loňského roku odposloucháván a sledován, jak nynější prezident napsal na sociální síti. [celá zpráva]

Obama to označil za lež a popřel to i šéf FBI James Comey, bývalý ředitel CIA John Brennan, bývalý ředitel tajných služeb James Clapper či význační republikáni v čele s předsedou branného výboru Senátu Johnem McCainem a předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem.

Předseda sněmovního výboru pro zpravodajské služby Devin Nunes se proti nařčení rovněž vymezil a dokonce před pár dny novinářům radil, aby prezidenta Trumpa nebrali příliš doslovně. Republikán Nunes přitom jinak za Trumpem stojí.

Víme, že to jde i přes mikrovlnku

Prezident Trump si nicméně za svým tvrzením stojí. On sám i jeho okolí nicméně původní výroky, v nichž dokonce naznačoval možnost trestního stíhání Obamy, mírní. Trump v rozhovoru pro televizi Fox News řekl, že jím použitý termín „napíchnutí drátů pokrývá spoustu různých věcí“ a on věří, že se důkazy jednou najdou.

Jeho mluvčí Sean Spicer už dříve řekl, že je obecně známo, že se loni v USA řešily zprávy o sledování, a jeho poradkyně Kellyanne Conwayová doplnila, že se dnes ví, že lidé se dají sledovat a odposlouchávat třeba i prostřednictvím mikrovlnek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám