Hlavní obsah

Senát USA schválil sankce za bezpečnostní zákon pro Hongkong

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Senát ve čtvrtek schválil sankce proti bankám, jež spolupracují s čínskými představiteli, kteří se podíleli na přijetí kontroverzního bezpečnostního zákona pro Hongkong. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž ke vstupu normy v platnost zbývá už jen podpis prezidenta Donalda Trumpa. Zákon podle Washingtonu a dalších kritiků podrývá autonomii Hongkongu coby finančního centra pod čínskou správou.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Hongkongu vyšli do ulic

Článek

Senát sankce přijal jednohlasně poté, co je ve středu rovněž bez výhrad podpořili členové Sněmovny reprezentantů. Schválená právní norma zavádí postihy subjektů, které pomáhají omezovat autonomii Hongkongu, i finančním institucím, které těmto subjektům pomáhají v podnikání.

„Je to naléhavá chvíle. Naše načasování nemohlo být kritičtější," uvedl demokratický senátor a jeden z navrhovatelů zákona Chris Van Hollen. "Tímto zákonem dává americký Senát jasně na srozuměnou, na čí straně jsme," doplnil jej republikánský senátor Pat Toomey.

Přes noc do nesvobody: Nový zákon zmrazil obyvatele Hongkongu

Svět

Čína reagovala na zákon prohlášením, že Spojené státy by měly přestat zasahovat do záležitostí Hongkongu a že se mu bude "rozhodně a důrazně bránit".

Hongkong se vrátil z britské pod čínskou správu 1. července 1997. V předávací smlouvě se Peking zavázal, že v Hongkongu budou až do roku 2047 platit určité svobody a autonomie, které jsou ve zbytku Číny nemyslitelné. Podle kritiků z řad mezinárodního společenství však bezpečnostní zákon, platný od úterý, autonomii hrubě narušuje.

Právní úprava definuje čtyři trestné činy, u kterých bude uplatňována a jimiž jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost. Občané Hongkongu zatčení na základě zákona by navíc poprvé mohli být souzeni i v pevninské Číně.

Čína vyhrožuje Británii odvetou za nabídku pomoci obyvatelům Hongkongu

Svět

Britský ministr zahraničí Dominic Raab dnes veřejně vyčinil největší evropské bance HSBC a dalším bankám, že svobody obyvatel Hongkongu obětovaly za finanční bonusy pro bankéře. HSBC v červnu veřejně podpořila tehdy chystaný bezpečnostní zákon s argumentem, že Hongkongu coby asijskému finančnímu centru zmítanému protesty přinese stabilizaci a prosperitu.

Washington už v souvislosti s bezpečnostním zákonem začal rušit výsady, kterých Hongkong užívá ve vztahu ke Spojeným státům - zastavil vývoz vojenského vybavení a zakázal hongkongským subjektům přístup ke své špičkové technologii.

Reklama

Výběr článků

Načítám