Hlavní obsah

Sektář z ranče v Texasu měl 21 manželek

Novinky, CNN, rei
ELDORADO

Americké úřady pokračují ve vyšetřování tajného světa polygamní sekty z ranče v texaském Eldoradu. Během něho například vyšlo najevo, že 67letý člen Fundamentalistické církve Ježíše Krista svatých poslední dnů pojal za manželku 21 žen a měl s nimi 36 dětí.

Článek

Zatímco jedna manželka je o 13 let starší než Wendell Nielsen, jiná je o 43 let mladší. Nejstaršímu Nielsenovu dítěti je 21 roků, nejmladšímu šest měsíců. Vyplývá to z osobních dokumentů o členech sekty, jež se našly mezi téměř tisícovkou krabic s materiály, které policie v posledním měsíci zabavila na ranči zvaném Touha po Sionu.

Úřady z objektu vyvedly stovky dětí a žen, z nichž mnohé mohly být oběťmi sexuálního zneužívání. Nucené sňatky s třináctiletými dívkami byly pro členy komunity běžnou praxí.

Sektu vedl Warren Jeffs, kterého loni odsoudili na 10 let za mřížemi za to, že nutil nezletilou dívku ke sňatku a měl s ní sexuální styk. Jeffs si trest odpykává v Arizoně, kde ho čeká proces kvůli podobným nařčením.

Vyšetřovatelé se domnívají, že Jeffs řídí sektu i z vězení, a to přes jednoho z mužů na ranči.

Komplikovaný soudní postup

Právníci církve se snažili zabránit zveřejnění nalezených dokumentů s tím, že jsou soukromé. Soudkyně to odmítla. Materiály odhalují spoustu zajímavých i nevysvětlitelných skutečností. Zatímco například záznamy udávají u všech členů sekty adresu R17 (zkratka pro ranč), u rodiny Jacoba Johnsona je výjimka - v kolonce u jeho ženy a dcery je napsáno: dům skrývání.

Od policejní razie v Eldoradu nebyla vznesena žádná formální obvinění. Příští soudní jednání ohledně státní péče pro 463 dětí z ranče je naplánováno na druhou polovinu měsíce. Jednání soudu ztěžuje množství právníků a lidí, o nichž se rozhoduje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám