Hlavní obsah

Šéfové pojišťovny AIG vrátili 50 miliónů dolarů odměn

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Generální prokurátor státu New York Andrew Cuomo oznámil, že přední představitelé pojišťovnického gigantu American International Group (AIG) začali vracet milióny dolarů, které získali jako bonusy i přesto, že se pojišťovna loni ocitla na pokraji krachu. Dosud bylo vráceno asi 50 miliónů dolarů, uvedl.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Budova AIG v New York

Článek

Cuomo potvrdil, že z dvaceti šéfů AIG, kteří odměny dostali, jich patnáct částky vrátilo, a to v hotovosti. Prokurátor doufá, že z celkem 165 miliónů dolarů by se mohlo vrátit zhruba 80 miliónů. Zbytek byl povětšinou vyplacen občanům jiných národností a není právně vymahatelný.

Bonusy pro pojišťovnu, kterou musela před krachem zachránit nejrozsáhlejší vládní pomoc v dějinách, vyvolaly ve Spojených státech bouři nevole a okamžité politické manévry k jejich opětovnému získání. Protiakci zaštítil prezident Barack Obama. Třiasedmdesát odměn pro jednotlivce přesahovalo částku milión dolarů.

Pojišťovna AIG

AIG dostala od státu po loňských problémech finanční injekci v celkové výši 180 miliard dolarů, což je zřejmě vůbec nejvyšší částka na záchranu firmy v historii USA. V posledním čtvrtletí loňského roku ohlásila ztrátu 61,7 miliardy dolarů, což je největší kvartální ztráta americké firmy v celé historii. AIG zajišťuje více než 100 000 společností ve 130 zemích světa a od září v ní 79,9 procent vlastní ministerstvo financí.

Cuomo na pondělní tiskové konferenci uvedl, že pokračuje vyšetřování okolností, za kterých byly bonusy vyplaceny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám