Hlavní obsah

Schumer: Rýsuje se „shoda“ ohledně balíku pomoci Izraeli a Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během nedělního telefonátu prezidenta Joea Bidena s čelnými představiteli Kongresu došlo ke „shodě“ ohledně rychlé pomoci Izraeli i Ukrajině. Prohlásil to podle ABC News lídr demokratické většiny v americkém Senátu Chuck Schumer. Na tiskové konferenci v New Yorku uvedl, že doufá, že se v nadcházejícím týdnu podaří pomoc oběma zemím prosadit.

Foto: Amanda Andrade-Rhoades, Reuters

Chuck Schumer (uprostřed), lídr demokratické většiny v americkém Senátu

Článek

Biden v neděli hovořil jak se Schumerem, tak s předsedou Sněmovny reprezentantů republikánem Mikem Johnsonem, vůdcem sněmovní menšiny Hakeemem Jeffriesem a vůdcem senátní menšiny Mitchem McConnellem.

Schumer podle ABC News uvedl, že nejlepším způsobem, jak poslat pomoc Izraeli a Ukrajině, by bylo přijetí a schválení dodatku o národní bezpečnosti, který zahrnuje pomoc oběma zemím.

Senát tento balíček v hodnotě 95 miliard dolarů schválil v únoru, ale Johnson jej nepředložil k hlasování.

„Nejlepším způsobem, jak pomoci Izraeli obnovit jeho protiraketové a protidronové kapacity, je okamžité schválení tohoto dodatku. Jak jsem řekl, Izrael vynaložil na svou obranu asi přes miliardu dolarů,“ prohlásil Schumer s tím, že dodatečná pomoc by byla nyní namístě.

Republikánský vůdce sněmovní většiny Steve Scalise v sobotním prohlášení uvedl, že sněmovna tento týden změní svůj legislativní plán, aby „zvážila legislativu, která podpoří našeho spojence Izrael a požene k odpovědnosti Írán a jeho teroristické zmocněnce“, ale zatím není jasné, o jakou legislativu půjde a jak drasticky se může od senátního návrhu zákona odchýlit, uvádí ABC News.

Americký Senát schválil návrh zákona o pomoci Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám