Hlavní obsah

Saúdskou Arábii zažalovala první pozůstalá po oběti z 11. září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Saúdskou Arábii zažalovala první pozůstalá po oběti teroristických útoků z 11. září 2001. Veto prezidenta Baracka Obamy, které mělo zabránit schválení zákona, jenž by takovou žalobu umožňoval, přitom Kongres zamítl teprve před dvěma dny. Informovala o tom stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Útokem poničená zeď Pentagonu 12. září 2001

Článek

Stephanie DeSimoneová byla dva měsíce těhotná, když její manžel, námořní komodor Patrick Dunn, zahynul při útoku na Pentagon. Po 15 letech jí rozhodnutí Kongresu umožnilo zažalovat Saúdskou Arábii, která podle ní víc jak deset let materiálně podporovala Al-Káidu a věděla o plánech organizace zaútočit na USA. To ji podle ní činí spoluodpovědnou za jeho smrt.

„Bez podpory Saúdské Arábie by Al-Káida nebyla schopna naplánovat a provést útoky z 11. září,“ cituje CNN ze žaloby. V ní se také tvrdí, že žalující strana, která zahrnuje i dceru DeSimoneové, utrpěla „vážné a trvalé osobní následky“ a požaduje nespecifikované odškodnění.

Velvyslanectví Saúdské Arábie ve Washingtonu zatím informaci o žalobě nekomentovalo.

Obama se pokusil zákon vetovat

Žaloba přichází jen několik dní poté, co Kongres zamítl veto prezidenta Baracka Obamy, kterým chtěl zabránit schválení zákona o uplatnění spravedlnosti vůči sponzorům terorismu. Podle Obamy takový zákon může poškodit spolupráci se Saúdskou Arábií a dokonce umožnit jiným zemím žalovat americkou vládu za jednání armády USA. [celá zpráva]

Související téma:

V září 2001 unesli islamisté letadla, s nimiž narazili do budov Světového obchodního centra (WTC) v New Yorku a ministerstva obrany ve Washingtonu. Při atentátech zahynulo kolem 3000 lidí. Z 19 útočníků jich ze Saúdské Arábie pocházelo 15.

Reklama

Výběr článků

Načítám