Hlavní obsah

S eurem je to nahnuté, prohlásil Cameron

– Indianapolis/Dallas

Britský expremiér David Cameron se vypravil na návštěvu USA, kde ve čtvrtek pronesl svůj první veřejný projev od odchodu z funkce. Kromě jiného varoval, že pozice jednotné evropské měny je ohrožená. Následně si zašel na basketbal s bývalým americkým prezidentem Georgem W. Bushem. Uvedl to server listu Daily Mail.

Foto: Pool, Reuters

Britský expremiér David Cameron

Článek

Cameron na půdě DePauwovy univerzity v Indianě poznamenal, že by ho „zajímalo, jak dlouho může (euro) vydržet“, a dodal, že měna v eurozóně není stabilní.

„Některé země prožily dekády ztraceného růstu. Tyto země mají jednotnou měnu, ale nemají jednotný fiskální systém, fiskální daňový systém. To vytváří velké rozdíly,“ prohlásil Cameron, podle něhož by se eurozóna a Evropská unie měla inspirovat Američany: „Vy ve Spojených státech máte mechanismy zajišťující, že když máte špatný rok, tak platíte méně daní a vyrovnáváte federální programy. Žádná taková opatření v Evropě nejsou.“

Cameron současně přiznal, že referendum o brexitu a další hlasování v Evropě značí změnu nálad Evropanů, na které musí politici reagovat. Cameron věří v rozumné uspořádní.

Dále sice prohlásil, že referendem prohrál vlivem populistů, ale také uvedl: „Víme, že obě naše země měly z imigrace prospěch, ale potřebujeme systém kontroly. Nemusíme potřebovat zeď, ale potřebujeme funkční hranici, v Evropě stejně jako ve Spojených státech.“

S Bushem šel na basketbal

Cameron pak navštívil společně s exprezidentem USA Georgem W. Bushem basketbalový zápas na dallaské univerzitě v Bushově domovském Texasu. Na Twitteru to pak komentoval slovy: „Můj druhý basketbalový západ s americkým prezidentem. Některá pravidla mě ale pořád matou.“ Ještě doplnil: „Skvělá hra.”

Na basketbal vzal před čtyřmi lety Camerona také nynější prezident Barack Obama.

Foto: ČTK/AP

Britský expremiér David Cameron na basketbalu v Dallasu s exprezidentem Georgem W. Bushem a jeho manželkou Laurou

Reklama

Výběr článků

Načítám